Self parking nu este acelasi lucru cu autonomous parking. Prima este deja optiune la toate brand-urile premium, a doua este un experiment reusit Volvo pe care compania il prezinta saptamana viitoare intr-un eveniment special.

Asa cum spune numele, masina se parcheaza complet singura. Adica fara sofer inauntru. La masinile cu autoparcare, conducatorul trebuie sa caute un loc suficient de mare, iar masina ii da semnale dupa ce-si masoara spatiul.

Pentru comoditatea conducatorului, cu functia autonomous parking, soferul se da jos din masina si printr-un gadget destept (de la telefon pana la laptop sau un device special Volvo) comanda parcarea masinii dupa creierul ei virtual.

Masina pleaca si isi cauta singura locul in apropiere prin senzori si radare, opreste la trecerile de pietoni, asteapta sa iasa alte masini de pe locurile de parcare daca nu gaseste loc in alta parte si, in sfarsit, se parcheaza.

Acelasi proces, dar pe dos, se intampla si cand soferul are nevoie de ea si o cheama din parcare. Toti acesti pasi sunt in filmul facut de Volvo.

Primii care au pus pe masini parcarea automata - cu sofer la volan - au fost cei de la Volkswagen (trustul VAG). Rapid a venit si Mercedes, si alte companii importante. In utlimul timp a devenit o optiune normala pana si pentru producatorii din segmente inferioare.