"Cresterea productivitatii muncii in Irlanda si Spania - cele mai performante dintre economiilor periferice ale zonei euro - a depasit-o pe cea din Germania, Franta si Olanda. PIB-ul real din zona euro per ora lucrata - un indicator al productivitatii muncii - a inregistrat o rata de crestere de aproximativ 2% in ultimii 3 ani inainte de 2015. Iar la o privire mai atenta cifrele arata ca Irlanda a fost cea mai performanta in aceasta perioada, cu o crestere a productivitatii muncii de aproximativ 7% pe parcursul perioadei. Economiile mari precum cea a Olandei, Frantei si Germaniei au devenit mai productive, in linie cu media grupului, in vreme ce economiile periferice precum cea a Portugaliei si Greciei nu au reusit sa-si sporeasca semnificativ nivelurile productivitatii muncii in pofida reformelor implementate in decursul perioadei", se arata in document.

Analizele PwC arata ca in mai multe economii din zona euro productivitatea in sectorul industriei prelucratoare a crescut intr-un ritm relativ alert.

"Acest fapt este de inteles, intrucat majoritatea produselor industriale sunt comercializabile si prin urmare expuse fortelor competitiei, iar toate acestea motiveaza companiile sa devina mai eficiente intr-o perioada mai scurta de timp. De asemenea, noile tehnologii automatizate tind sa fie adoptate din ce in ce mai repede in industria prelucratoare - desi ele pot fi de asemenea adoptate in serviciile de rutina", a declarat Richard Boxshall, Economist Senior al PwC.

Analiza PwC mai arata ca in jur de trei sferturi din capacitatea economica a zonei euro si din totalul orelor lucrate sunt inregistrate in sectorul serviciilor; ceea ce ii acorda cea mai mare influenta asupra productivitatii muncii la nivelul intregii economii.

"In acelasi timp, cifrele arata ca economia zonei euro a crescut mai rapid decat cea a SUA in primul trimestru al anului 2016. Totusi, analizele PwC reliefeaza ca recuperarea economiei - si intr-o masura mai mare, a pietei muncii - a fost inegala. De exemplu, nivelul ratelor de somaj in zona euro, in acest stadiu al redresarii, este cel mai ridicat inregistrat vreodata in comparatie cu perioadele de redresare trecute", mentioneaza sursa citata.