Politia pariziana a dispus miercuri reducerea cu 20 de kilometri pe ora a limitei de viteza pe autostrazile din zona metropolitana.

Aceasta decizie a fost luata dupa ce agentia statala de monitorizare AirParif a anuntat ca poluarea aerului a atins cote maxime in zona capitalei franceze.

Potrivit AirParif, cresterea poluarii atmosferice a fost cauzata de schimbarile climaterice si emisiile rezultate din activitatile agricole si traficul rutier.

Parisul va gazdui in noiembrie o conferinta internationala pe tema schimbarilor climatice.

Nu este pentru prima data cand autoritatile franceze iau decizii pentru limtarea poluarii, in conditiile in care capitala Frantei si alte 30 de departamente se confrunta cu cel mai ridicat nivel de poluare din ultimii sapte ani.

Anul trecut, autoritatile din Paris le-au cerut soferilor sa isi lase masinile acasa in weekend si le-au oferit calatorii gratuite cu mijloacele de transport in comun si biciclete.

Atmosfera din Paris este incarcata de ceata, fum si praf precum cea din Beijing, unul dintre cele mai poluate orase din lume.

Turnul Eiffel, ascuns intr-o mantie groasa de smog, abia se mai zareste. Totusi, dincolo de peisajul dezolant, autoritatile sunt ingrijorate in privinta calitatii aerului in metropola.

Pierre Serne, politician ecologist: "Daca reusim sa reducem traficul cu o treime sau cu 40 la suta, emisiile vor scadea automat."

Smogul ii supara si pe locuitorii din Belgia vecina, unde autoritatile au decis inca de anul trecut sa reduca viteza maxima cu care se circula pe soselele importante.

Cu cardul e mai simplu! Sume record in 2014