Moody's estimează că planul de restructurare de 11 miliarde de dolari va duce la diminuarea câştigurilor, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Moody's a revizuit în scădere ratingul Ford, de la "Baa3" (cel mai mic calificativ din categoria "investment grade" - recomandat pentru investiţii) la "Ba1" (cel mai ridicat calificativ din categoria "junk").

Reprezentanţii Ford au reacţionat, apreciind că afacerea de bază este robustă, iar bilanţul este solid.

Agenţia de evaluare financiară se aşteaptă ca restructurarea Ford să se extindă timp de câţiva ani şi să includă costuri de 11 miliarde de dolari.

Perspectiva Ford rămâne stabilă, dar fluxul de numerar şi marja de profit sunt sub aşteptările Moody's şi sub cele ale altor companii asemănătoare din industria auto, apreciază agenţia.

Erodarea performanţei Ford a avut loc într-o perioadă în care sectorul auto global era într-o stare bună. Acum compania şi directorul general Jim Hackett trebuie să rezolve problemele operaţionale într-un moment în care cererea pentru vehicule este în declin pe principalele pieţe, a declarat Bruce Clark, vicepreşedinte în cadrul Moody's.

Compania are 23,2 miliarde de dolari în numerar, ceea ce este mai mult decât datoria sa, conform analiştilor Moody's. Perspectiva stabilă reflectă aşteptările Moody's că restructurarea va contribui la îmbunătăţirea graduală a câştigurilor, a marjei de profit şi a generării de numerar, a apreciat Clark.

"Înregistrăm progrese semnificative în reconstruirea noastră majoră pe plan global - revigorarea liniei de produse şi restructurarea afacerilor noastre din întreaga lume. Deja rezolvăm problemele de ineficienţă şi cele de la subsidiara din China", se arată în comunicatul producătorului auto.

După încheierea şedinţei de tranzacţionare de luni, acţiunile Ford au scăzut peste 3%, la 9,22 dolari.

Agenţiile de evaluare financiară S&P Global Ratings şi Fitch Ratings atribuie Ford un rating "BBB" (categoria "investment grade"), cu două trepte peste nivelul "junk". Dar perspectiva asociată este negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă.

În iunie, Ford a anunţat că va concedia 12.000 de angajaţi în Europa până la finele lui 2020, aproape 20% din forţa sa de muncă la nivel regional.

Provocarea de a investi în automobile electrice şi hibride precum şi în vehicule autonome, în paralel cu reducerea emisiilor motoarelor cu combustie pentru a îndeplini cele mai noi norme de poluare, a forţat producătorii auto din Europa să îşi diminueze costurile şi să îşi reducă gama de modele.

Ford Motor are aproximativ 200.000 de angajaţi şi 67 de fabrici în întreaga lume. Al doilea mare producător auto din SUA, Ford, este prezent şi pe piaţa din România.