Cand n-a mai avut bani pentru rata lunara, Monica a predat de buna voie masina companiei de leasing, iar aceasta a vandut-o altcuiva in scurt timp.

"Dupa sase luni mi-au venit cele 45 de amenzi, ma rog, treptat, nu toate odata. In valoare de 168 de milioane. Eu inca apar cu masina pe numele meu dupa doi ani de zile", a declarat Monica Barbu, pagubita.

Toate contraventiile au fost surprinse de camerele de supraveghere, iar procesul verbal este trimis automat celui care apare pe talon.

In mod normal, dupa ce a fost incheiat contractul de vanzare-cumparare, proprietarul isi poate scoate masina din evidenta Administratiei Financiare, ca sa nu mai plateasca impozit. La randul sau, cumparatorul trebuie sa inmatriculeze autoturismul pe numele sau. Dar nu toti se grabesc sa-si schimbe talonul si actele, mai ales ca legea nu-i sanctioneaza.

Numai in ultimii doi ani au fost recuperate si revandute peste 25.000 de masini, spun companiile de leasing. In majoritatea cazurilor, noii proprietari au omis sa-si treaca numele in certificatul de inmatriculare. Ii puteti obliga sa faca acest lucru doar in instanta, spun specialistii.

Lucrurile se vor schimba dupa modificarea Codului Rutier.

"La 30 de zile de la transferul de proprietate, daca nu se face inmatricularea pe numele noului proprietar, politia sa suspende certificatul de inmatriculare", a declarat Adriana Ahciarliu, director Asociatia Companiilor de Leasing.

Practic, vorbim de un furt de identitate care va fi amintit si in Codul Penal sub forma de inselaciune, spun reprezentantii companiilor de leasing. Dar pana cand modificarile intra in vigoare, ghinionistii care si-au predat sau vandut masinile luate in leasing pe persoana fizica, se pot trezi cu amenzi.