Concluziiile au fost obtinute prin intermediul unor anchete de conjunctura, in urma estimarilor facute de manageri cu privire la tendintele activitatii economice. Anchetele indica soldul conjunctural, obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa. 

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +13%). In ceea ce priveste estimarea productiei, pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere - fabricarea bauturilor (sold conjunctural +33%) si fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice (sold conjunctural +32%), iar pentru fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului tendinta este de crestere accentuata (sold conjunctural +57%).

Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza stabilitate relativa (sold conjunctural +4%).

In ceea ce priveste numarul de salariati estimarile indica o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucratoare. 

In constructii se va inregistra o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +25%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +21%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +3%), iar in ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere moderata (sold conjunctural +8%). 

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +25%) si a volumului total al vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere (sold conjunctural +15%).

Angajatorii prognozeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%) si ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri (sold conjunctural +16%). 

Conform estimarilor din luna mai 2013, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste crestere moderata (sold conjunctural +7%), iar numarul de salariati si preturile vor fi stabile (sold conjunctural -1%, respectiv +5%).