Pretul masinii este de 12.500 de euro. Hiriko a fost dezvoltata de un grup de firme mici din Tara Bascilor, Spania, care a incheiat deja contracte de vanzare cu municipalitatile oraselor Malmo (Suedia), Berlin, Barcelona, Vitoria-Gasteiz (al doilea mare oras din Tara Bascilor), San Francisco, Hong-Kong, Quito si insulele Galapagos.

Grupul discuta totodata vanzarea a 100 de astfel de masini orasului Bruxelles si se afla in negocieri cu autoritatile din Paris, Londra, Amsterdam, Geneva, Boston, Dubai si Abu Dhabi, a declarat un reprezentant al grupului, Gorka Espiau. El a precizat ca numele Hiriko nu are origine japoneza, ci basca, si inseamna "urban".

Proiectul este revolutionar, motorizarea fiind inclusa in roti, iar habitaclul culiseaza pentru a permite parcarea facila. Bateria va fi inchiriata, pentru a se tine cont de evolutia rapida a tehnologiei in domeniu.

Hiriko are o autonomie urbana de 120 de kilometri si poate atinge o viteza de 50 de kilometri pe ora. Ideea acestei masini pliabile a fost lansata de laboratorul MIT-Media din Boston, dat a fost dezvoltata si produsa de un grup de sapte mici firme basce, reunite intr-un consortiu numit Hiriko.

Fiecare dintre aceste firme produce unul dintre modulele care intra in componenta masinii, iar ideea novatoare este infiintarea unor fabrici de asamblare in orasele interesate de model.

O astfel de fabrica va avea doar 300 de metri patrati si 30 de angajati pentru asamblare, intretinere si vanzare. Hiriko este destinata transporturilor publice, dupa modelul bicicletelor Velib, a caror folosire a scazut insa in multe orase, dar va putea fi cumparata si de catre particulari.