Procedura va fi aplicata incepand cu luna aprilie a acestui an, releva o ordonanta aprobata recent de Guvern, potrivit Mediafax.

Modificarea este argumentata prin faptul ca, in ultimii ani, s-a constatat ca exista persoane fizice sau firme care lucreaza in Romania pentru perioade mai indelungate si care utilizeaza vehicule inmatriculate in statul in care au resedinta principala sau sediul social, dar carora legea nu le permite sa efectueze pe teritoriul statului roman inspectia tehnica periodica.

Astfel, Executivul a decis ca Registrul Auto Roman sa poata efectua inspectia tehnica periodica si pentru aceste vehicule, prin care sa fie atestata starea tehnica a masinii. Aceasta inspectie tehnica periodica va avea insa doar valabilitate nationala, recunoasterea sa de alte state depinzand de legislatia nationala a acestora.

Ordonanta Guvernului reduce totodata la jumatate, de la doi ani la un an, termenul in care pentru masinile de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata de pana la 3,5 tone trebuie efectuata inspectia tehnica periodica. Pana in prezent, pentru acest tip de masini de transport marfa a fost aplicat un regim similar autoturismelor, cu efectuarea inspectiei tehnice la doi ani.