Putem vorbi, in schimb, de o evolutie la producatorii chinezi. Nu mai copiaza la detaliu o singura masina ci combina elemente de la mai multe modele.

Ca exemple avem SUV-ul Huntai R35 care combina in mod evident liniile Porsche Cayenne cu grila fata de la Bentley. 

Acelasi producator vine cu modelul B11. Copie dupa Bentley. Asemanarea este evidenta. Dar ce mai conteaza? De ce nu ar avea si chinezii Bentley-ul lor?

Daca nu aveti bani de un Land Rover, au gasit solutia chinezii de la Beijing Auto Works (BAW) care au copiat unul si l-au denumit BAW 90. Se pare ca la chinezi placerea de a conduce un Land Rover se poate satisface la fel de bine si cu o copie. Pana la urma are patru roti si arata ca originalul.

Nu s-au limitat la Land Rover, au clonat si Wrangler-ul. Si ca sa elimine orice posibila confuzie, au mai vopsit masina si in rosu. Poate daca trece prin fata unui grup de miopi ar putea fi usor confundata cu Wrangler-ul.

Sa nu uitam de masinile sport. CH Auto este un studio de design din China care a expus in cadrul Salonului Auto de la Beijing un "supercar" inspirat de Ferrari 599 GTB Fiorano. Conceptul, botezat Aculein, imprumuta motorul V8 al lui BMW Seria 6.

Producatorul auto chinez care a cumparat Volvo, Geely GE, a evoluat putin. Ca sa nu mai fie acuzat de furt dupa ce au copiat la virgula modelul Rolls Royce Phantom, a venit la salon cu  un facelift al clonei, care arata monstrous.

Exemplele continua cu Hummer-ul. Chinezii s-au gandit sa faca ei unul. Si mai mult, au zis sa-l faca manual. Daca in cazul Aston Martin sau Rolls-Royce productia manuala inseamna atentie maxima si obsesiva la detalii, in cazul chinezariei avem de a face cu produs care parca a fost facut de un betiv cu un ciocan.

Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro