In cazul unui accident, asiguratorii bulgari motiveaza tergiversarea achitarii despagubirilor prin faptul ca autovehiculul nu mai apartine unui cetatean bulgar, ci unuia roman, caz in care acesta ar fi trebuit sa detina o polita RCA emisa de un asigurator roman. Al doilea motiv invocat de asiguratorii bulgari este faptul ca polita RCA incheiata in Bulgaria este emisa pe numele cetateanului bulgar, dar nesemnata de acesta, ci de cetateanul roman si, in acest caz, contractul de asigurare nu este valabil.

“Personal, nu ma deranjeaza ca o parte dintre cetatenii romani inmatriculeaza autovehicule in Bulgaria, nu in Romania, pentru evitarea taxelor locale si a asigurarilor RCA emise de companiile locale. Sunt deranjat ca asiguratorii bulgari tergiverseaza plata daunelor provocate in Romania de autovehicule inmatriculate in tara vecina", a declarat, marti, directorul general al brokerului Avus International, Ionel Dima.

El a adaugat ca in 2010, potrivit datelor Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), din cele peste 10.200 de accidente provocate pe plan local de autovehicule inmatriculate in strainatate, 3.138 de accidente au revenit celor din Bulgaria.

"Practic, ponderea accidentelor provocate de masini inmatriculate in Bulgaria a urcat pe locul 1, devansand Italia, cu o pondere de peste 30% din total. In urma cu cinci ani, Bulgaria se plasa pe locul 9 in totalul accidentelor, cu o pondere putin peste 3%, respectiv 156 de accidente, la un total de peste 4.400 de accidente.In 2005, Italia detinea prima pozitie in acest clasament", a spus Dima.