Şi statul încurajează cumpărarea de maşini electrice şi dă vouchere de 10 mii de euro în cadrul programului “Rabla Plus”.

Cu 270 de mii de lei, bani din bugetul local, primăria din Cluj a montat în centrul oraşului două staţii care pot încărca în acelaşi timp patru maşini electrice.

Ca să le folosească, şoferii nu trebuie să plătească nimic. Au nevoie doar de o aplicaţie pentru mobil care îi anunţă când s-a încheiat încărcarea.

Tot în Cluj circulă şi prima maşină electrică fabricată în România.

 “Avantajul din punct de vedere al întreţinerii, costurile sunt mici, nu prea ai ce să se strice la ea. Încărcarea la maşina asta costă între 3 şi 5 lei. Deci cu 5 lei te duci 100 de kilometri”, spune proprietarul.

Şi în Braşov, autorităţile locale au investit în staţii de încărcare pentru maşinile electrice. 8 dintre ele au fost montate într-o parcare supraetajată din centrul oraşului, iar alte două sunt în fața Primăriei. Lângă acestea din urmă nu există însă locuri de parcare speciale pentru autoturismele “verzi”.

Iar autorităţile din Timişoara au montat două staţii de încărcare pentru autoturismele electrice şi intenţionează că anul viitor să continuie proiectul.

“Suntem în derulare pentru un proiect cu finanţare de la Fondul de Mediu pentru încă 17 staţii de încărcare în domeniul public”, explică Robert Kristof, City Manager Timișoara.

Pe străzile din România circulă peste o mie de maşini electrice şi în toată ţara sunt instalate aproape 500 de staţii de incarare.

În 80% dintre aceste locuri, încărcarea bateriei este gratuită, iar la restul staţiilor şoferii plătesc în medie un leu pe kilowatt. Spre deosebire de alte ţări, avem încă puţine staţii de încărcare, iar din această cauză cei care au maşini electrice trebuie să îşi planifice atent fiecare călătorie.

De pildă, pe drumul de 500 de kilometri de la Bucureşti la Cluj sunt nevoiţi să alimenteze de 2 ori, iar pe traseu găsesc staţii la Turda, Târgu Mureş, Sighişoara, Braşov, Cheia şi Ploieşti.

Deşi nu a reuşit să dezvolte până acum o reţea de staţii de încărcare, statul român încurajează cumpărarea de maşini electrice. Prin programul Rabla Plus, românii care achiziționează astfel de atuturisme primesc un voucher de 10 mii de euro.