Fostul bancher Gerhard Gribkowsky a fost condamnat, miercuri, la opt ani si jumatate de inchisoare pentru faptul ca a primit 44 de milioane de dolari mita de la Ecclestone.

Dupa un an si jumatate de detentie preventiva si opt luni de proces, Gribkowsky a recunoscut, in fata instantei, ca a primit bani pentru a convinge banca la care era angajat sa accepte vanzarea cotei de 48 la suta din drepturile comerciale ale Formulei 1 detinute catre fondul de investitii britanic CVC Partners.

Sentinta de miercuri ar putea sa-i puna pe procurorii din Munchen pe urmele lui Ecclestone, care a comparut in acest proces ca martor. In noiembrie 2011, el a recunoscut ca i-a dat bani lui Gribkowsky, dar nu ca mita, ci pentru ca bancherul l-ar fi santajat cu false dezvaluiri catre fiscul britanic privind neplata unor taxe.

Potrivit publicatiei economice Handelsblatt, acest caz a fost urmarit cu atentie de Mercedes-Benz, care detine o echipa in Formula 1 si este totodata furnizor de motoare pentru alte team-uri.

Grupul Daimler are reguli anticoruptie stricte si, potrivit acestora, nu poate fi implicat intr-o competitie afectata de un asemenea scandal. Daimler "nu tolereaza practici imorale sau de coruptie ale angajatilor sai ori ale partenerilor de afaceri", se arata in statutul grupului.

Dupa opt etape disputate in Campionatul Mondial de Formula 1, echipa Mercedes, formata din pilotii germani Michael Schumacher si Nico Rosberg, ocupa locul 5 in clasamentul constructorilor.