"Una dintre prevederile normei noastre trebuie sa fie aceea ca, obligatoriu, asiguratorii sa puna pe site metoda de calcul a primei RCA. Eu nu concep ca dupa 20 de ani de asigurari (Legea 136 din 1995), noi sa nu stim formula de calcul sau cum se calculeaza daunalitatea. Acum mai mult de un an, cand ne-am intalnit la Camera Deputatilor pe tema RCA pentru persoane fizice, ne-am angajat sa facem cu Asociatia Romana de Actuariat un model de calcul, o formula de calcul si chiar un pret de referinta. A trecut un an, il avem acum, nu este in forma comerciala pe care sa o dam publicitatii. De asemenea, fata de transportatori ne-am angajat sa constituim un sistem de prime de referinta bazate pe calcule actuariale independente. In mod normal, rolul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, care este aici de fata, si al nostru, este sa recredibilizam activitatea de asigurare", a mentionat Negritoiu.  

Presedintele ASF a subliniat ca sunt formule multiple de calcul a primei RCA.

"Noi nu putem face o medie a calculelor actuariale ale societatilor de asigurari. Avem rezultatele diverselor modele de calcul actuarial si devierile. Depasirile nu sunt asa de mari. Evident ca majoritatea ajung pana in 50%", a mai spus Negritoiu.  

La randul sau, presedinte Federatiei Operatorilor Romani de Transport , Augustin Hagiu, a declarat ca nu se cunoaste cat reprezinta Carte Verde in polita RCA.  

"Degeaba s-a schimbat Norma RCA asa cum am solicitat noi, sa scoatem Cartea Verde din transportul local, din moment ce nu se cunoaste formula de calcul, cat inseamna aceasta Carte Verde din polita RCA. In momentul de fata, asiguratorii ne persifleaza si ne spun: e un formular, il decupam de acolo, nu va scadem cu nimic polita", a spus Hagiu, la Parlament, pe tema modificarii legislatiei asigurarilor si a Normei RCA.