Audi este brandul care nu se multumeste cu prezenta pe la saloane. Trebuie sa faca mereu mai mult decat concurenta si sa aduca la stand cei mai multi oameni, apoi in showroom-uri cei mai multi clienti.

Paris 2012 este cel mai important salon al anului, iar Audi a tinut cont mai mult ca oricand de acest lucru. A venit cu o flota de noutati si de aici nu lipsesc R8 Facelift, RS5 Cabrio si atat de importantul A3 Sportback. Modelul asta a ajuns cult la Audi si, respectand diferenta de cateva sute de cai putere, poate la fel de celebru si de “ALTFEL” ca un RS6. Este modelul pe care ti-l iei daca iti doresti o masina compacta pe care o poti transforma oricand intr-o mica racheta sau intr-un break de familie.

A3 Sportback 2013 nu este un facelift, ci o masina noua, iar asta se vede. Nemtii au aliniat masina la standardele gamei din toate punctele de vedere: design, tehnologie si dotari. Masina este ceva mai mare decat modelul trecut. Ba chiar cu 35 mm intre puntea fata si cea spate, care inseamna mai mult loc la picioare pentru pasagerii spate, implicit mai mult confort. Ca tot suntem la capitolul spatiu, trebuie sa spunem ca si portbagajul are acum aproape 400 de litri si 1.220 cu scaunele spate coborate.

De fiecare data cand scoate o masina noua, Audi are nebunia cu greutatea. Sa mai scada cateva kilograme, 10-20, cat de mult se poate. Asta inseamna o masina mai vioaie si un consum mai mic. De data asta, nemtii au bagat A3-ul Spoertback la dieta crunta si l-au slabit cu 90 de kilograme. Enorm si cumva imposibil, dar real. Cu motorul de 1.4 litri benzina si 120 de cai, A3 Sportback are numai 1.200 de kg.

Celalalte motoare cu benzina au 1.2 si 1.8 litri si produc 105, respectiv 180 de cai. La inceputul lui 2013, motorul de 1.4 litri va fi disponibil si intr-o varianta de putere de 140 de cai. Consumurile motoarelor pe benzina variaza intre 5 si 5.6 litri la suta de km. Cel mai puternic motor pe benzina – de 1.8 litri si 180 de cai – impinge acul pe bord la 100 la ora in numai 7.3 secunde. La sectiunea diesel, Audi are pregatite niste motoare de 1.6 si 2 litri. Cel mai puternic scoate 180 de cai si consuma ridicol de putina, 4.3 litri la suta de kilometri.

Asta in conditiile in care masina ajunge la suta de km/h cu acest motor in 7.4 secunde. Motorul de intrare in gama diesel are 1.6 litri si un consum pe hartie de-a dreptul ireal: 3,8 litri la suta. Toate motoarele vin cuplate la cutie manuala de viteze cu 6 trepte, de unde si consumul foarte mic. Celebra cutie automata S-tronic este optionala. Cele mai puternice modele vor avea si transmisie integrala quatro.

Din 2014, A3 Sportback va fi si in varianta plugin hybrid. Deja din februarie, A3 Sportback iese pe piata cu un pret de start de 22.000 de euro.