Intr-o notificare trimisa Agentiei de Servicii Financiare din Japonia (FSA), si consultata de AFP, Mitsubishi Motors explica faptul ca are intentia de vinde Nissan un pachet de 506,6 milioane noi actiuni ordinare la un pret de 468,52 de yeni per titlu, adica un total de 237,36 miliarde yeni (1,9 miliarde de euro).

"Vom ajuta aceasta companie sa raspunda provocarilor cu care se confrunta, in special in redobandirea increderii consumatorilor in consumul de combustibil al automobilelor sale", a declarat la randul sau directorul general de la Nissan si Renault, Carlos Ghosn. Acesta a adaugat ca tranzactia in urma careia Nissan va deveni cel mai mare actionar la Mitsubishi Motors este una de tip "win-win".

Actiunile Mitsusbishi Motors valorau 495 de yeni miercuri, inainte ca in presa sa apara informatii referitoare la o posibila alianta intre Nissan si Mitsubishi. Joi, dupa ce ambele firme au confirmat ca poarta discutii, actiunile Mitsusbishi Motors au crescut cu 16,16%, pana la 575 yeni per titlu.

Cele doua companii sunt deja partenere: Nissan produce berline pentru Mitsubishi Motors, care la randul sau produce mini-vehicule pentru Nissan. In topul celor mai mare constructori auto niponi, Nissan ocupa locul patru iar Mitsubishi Motors locul sase.

Valoarea de piata a Mitsubishi Motors, al saselea mare producator auto nipon, s-a redus la jumatate, pana la aproximativ trei miliarde de dolari, dupa ce luna trecuta trecuta compania a admis ca a exagerat economiile de combustibil pentru patru modele de automobile vandute pe piata japoneza si de asemenea ca a utilizat metode de testare care nu respecta standardele japoneze incepand din anul 1991.

Grupul auto francez Renault, proprietarul Dacia, detine o participatie de 43,4% din actiunile Nissan, care la randul sau detine 15% din Renault, iar cele doua companii au acelasi director general, Carlos Ghosn.