Conform unui comunicat al Enel, sistemele de reîncărcare rapidă vor fi instalate în staţii de carburanţi din reţeaua OMV şi Petrom, acoperind o distanţă de aproximativ 380 de kilometri pe drumurile principale din România, urmând a conecta oraşe din estul, centrul şi vestul ţării.

Toate staţiile de reîncărcare pentru maşini electrice instalate în cadrul parteneriatului vor avea o putere disponibilă de minimum 50 kW, iar un ciclu de încărcare pentru 80% din capacitatea bateriei unui autovehicul se va putea efectua în aproximativ 25 de minute.

"Credem că răspunsul pentru nevoile de mobilitate ale clienţilor noştri este un mix care include carburanţi şi soluţii alternative. Prin acest parteneriat, contribuim la dezvoltarea infrastructurii naţionale de încărcare care să susţină tranzitul maşinilor electrice în România. Estimăm că, până la sfârşitul anului 2021, vor fi instalate în reţeaua noastră regională peste 40 de staţii de încărcare pentru maşini electrice", a spus Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea Downstream Oil.

La rândul său, Marius Chiriac, CEO Enel X România, a subliniat că prin acest parteneriat utilizatorii de vehicule electrice vor avea mai multă flexibilitate pentru nevoile lor de mobilitate

"Prin programele noastre de mobilitate electrică, ne-am propus să facilităm transportul electric oriunde în ţară, într-un mod sustenabil. Tocmai de aceea, ne bucurăm să putem oferi utilizatorilor de vehicule electrice din România, prin intermediul acestui parteneriat, mai multă flexibilitate pentru nevoile lor de mobilitate, contribuind totodată la dezvoltarea infrastructurii de încărcare, la nivel de ţară", a declarat Marius Chiriac, CEO Enel X România.

OMV Petrom este prezent pe piaţa de distribuţie de carburanţi în România, Moldova, Bulgaria şi Serbia, operând o reţea de 802 staţii de alimentare sub mărcile OMV şi Petrom.

Ponderea autoturismelor electrice şi hibride noi în totalul pieţei auto locale s-a situat, în prima jumătate a acestui an, la 3%, conform datelor statistice oferite de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Enel X este divizia globală de afaceri a Enel dedicată dezvoltării de produse inovatoare şi soluţii digitale în sectoarele în care energia prezintă cel mai mare potenţial de transformare: oraşe, case, industrii şi mobilitate electrică. Compania este lider global în domeniul serviciilor energetice avansate, gestionând soluţii de echilibrare a reţelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate totală de peste 6 GW, gestionată la nivel global, o capacitate de stocare instalată de 110 MW iar, în sectorul mobilităţii electrice, în jur de 130.000 de puncte publice şi private de încărcare a vehiculelor electrice pe tot globul.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.