Despre iso 14001 si managementul de mediu Isostandard ofera informații actualizate care vin in sprijinul companiilor care doresc să obțină un astfel de certificat.Certificarea ISO 14001 este un standard industrial bine cunoscut și poate îmbunătății eficiența operațiunilor, reducând impactul asupra mediului.

Care sunt principalele cerințe?

Standardul ISO 14001 cere companiei să creeze un plan de management de mediu care să includă:  obiective de mediu, politici și proceduri pentru atingerea acestor obiective, responsabilități definite, activități de instruire a personalului, documentație și un sistem de control al oricăror modificări și progrese realizate. Standardul ISO 14001 descrie procesul pe care trebuie să îl urmeze compania și îi impune respectarea legislației naționale de mediu. Însă, este important de menționat faptul că nu stabilește obiective specifice de performanță pentru productivitate.

Cum să obții certificatul?

Certificarea ISO 14001 este acordată de firme specializate, precum Isostandard – Organism național de certificare sisteme de management: ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 45001, ISO 22000, ISO 27001, etc., pe propria răspundere. Companiile plătesc adesea un auditor de la Isostandard pentru a-i ajuta în procesul de pregătire și implementare a planului de protecție a mediului, iar apoi acestea plătește costul certificării către agenția de certificare. ISO 14001 certifică ferma sau fabrica de producție, nu produsul.

Care sunt principalele avantaje și limitări?

Certificarea ISO 14001 este bine cunoscută în sectorul industrial. Această certificare urmărește îmbunătățirea modului în care o companie își reduce impactul asupra mediului, ceea ce poate crea beneficii interne prin îmbunătățirea utilizării resurselor (de exemplu, reducerea utilizării materiilor prime și a energiei sau îmbunătățirea gestionării deșeurilor). 

Principala limitare cu ISO 14001 este că nu există cerințe specifice. Aceasta înseamnă că o companie cu obiective foarte ambițioase și una cu obiective mai modeste poate fi certificată în mod egal. În unele cazuri, o certificare ISO 14001 înseamnă doar că acea companie a dezvoltat un plan de protecție a mediului și că respectă legile naționale privind mediul, în timp ce pentru altele implică mult mai mult. 

În consecință, efectul depinde în mare măsură de angajamentul asumat de fiecare companie individuală. Produsele dintr-o fermă certificată ISO 14001 nu pot purta marca ISO 14001 pe etichetă și nu primesc nicio primă specială. Deoarece din ce în ce mai multe companii obțin certificarea ISO, este posibil ca acest standard să nu fie un factor determinant în obținerea unui avantaj mai mare pe piață, dar așa cum s-a menționat mai sus, poate aduce beneficii interne companiei.

Certificarea ISO este o condiție esențială pentru a te diferenția de concurență și de a te afla întotdeauna cu un pas înainte. Iar firma Isostandard poate ajuta orice companie să își îmbunătățească imaginea în fața partenerilor și a clienților.

Isostandard oferă servicii de certificare a sistemelor de management ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 27001 sau ISO 22000, iar procesul pentru obținerea acestora are loc rapid și pentru cele mai bune tarife din țara noastră. Pentru aceasta, echipa de auditori au suficientă experiență pentru aceste certificări, atât când este vorba despre cele la nivel național, cât și cele internaționale.

Certificare ISO (Agentie de certificare) adresa: Șoseaua Giurgiului 1, București -  Telefon 0728 522 552