Grădina Botanică din Cluj - Napoca

Peste 10.000 de specii de plante originare din diferite continente pot fi admirate pe o suprafaţă de 14 ha în compartimentele găzduite de Grădina Botanică “Alexandru Borza” din Cluj.  Compartimentul ornamental oferă turiştilor ocazia de a descoperi o paletă extraordinară de plante decorative.

Dacă îţi rezervi bilete de avion din Bucureşti către Cluj-Napoca în sezonul estival,  merită să programezi şi o vizită la Grădina Botanică, unde îţi poţi delecta privirea cu peste 350 de tipuri de trandafiri. Pe lângă speciile deosebite de plante decorative, vei descoperi aici şi frumuseţea grădinilor specifice anumitor zone geografice. Dintre acestea,  grădina japoneză amenajată în stil gyo-no-niwa te va surprinde cu siguranţă prin elemente floristice şi de arhitectură specifice tradiţiei japoneze.

Grădina Botanică din Cluj îţi permite să te bucuri şi de o călătorie în timp, în vremea romanilor. Cunoscută drept Grădina lui Pliniu, zona grădinii romane are în centru o statuie a zeiţei Ceres, simbol al recoltei în mitologia romană. Dincolo de vestigiile arheologice din colonia romană Napoca, grădina romană oferă turiştilor şi ocazia de a identifica plante cultivate în vremea strămoşilor, cu denumiri pe care mulţi le vor recunoaşte ca fiind nume populare ale unor plante autohtone.

Cascada Bigăr din Caraş – Severin

Dacă preferi să îţi petreci vacanţele în aer liber, în zone cu peisaje spectaculoase, una dintre cele mai frumoase cascade naturale din lume se află în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, la aproximativ 452 de kilometri de Bucureşti.

Legenda spune că dacă îndrăgostiţii beau apă din cascada Bigăr pot avea parte de dragoste eternă.

Pentru a te bucura de o experienţă completă, recomandăm să descoperi mai întâi Peştera Bigăr, sursa Izvorului Bigăr din Munţii Aninei. Pentru a ajunge la izvor trebuie să treci peste un podeţ de lemn şi să urci pe o potecă stâncoasă, însă peisajul face toţi banii! Apa izbucului Bigăr oferă un spectacol fascinant odată cu vărsarea în râul Miniş, de pe o stâncă învelită în muşchi, de la o înălţime de circa 50 de metri.

Podul lui Dumnezeu din Mehedinţi

Cunoscut drept Podul Natural de la Ponoarele, acest pasaj natural este al doilea ca mărime din Europa şi singurul pod natural deschis traficului rutier. Structura de calcare rezultat din surparea tavanului Peşterii Podului iar legendele sporesc farmecul acestei zone înconjurate de o pădure de liliac.

Una dintre poveştile originii acestui pod natural implică prezenţa Necuratului în Peştera Ponoare. Se spune că într-o zi, oamenii s-au rugat ca Dumnezeu să îi scape de prezenţa Diavolului. Prin intervenţie divină, tavanul peşterii s-ar fi prăbuşit peste intrare, iar Necuratul ar fi încercat să scape, dând naştere astfel câmpiilor numite Afrodita şi Cleopatra. După această întâmplare, se spune că Diavolul s-ar fi retras pe Stânca Dracului. 

Există şi teorii care indică faptul că podul ar fi fost construit tot de mâna lui Dumnezeu, pentru ca Sfântul Nicodim să poată trece prin Tismana când a fost alungat din comuna Ponoarele, sau că, de fapt, Iovan Iorgovan fi construit podul pentru a o prinde pe Hidra, moment în care ar fi luat naştere şi cheile de pe Valea Cernei.

 

Dacă legendele ţi-au trezit interesul şi ţi-ai dori să vizitezi toate cele trei obiective turistice autohtone, vestea bună este că poţi organiza câte o escapadă de weekend pentru fiecare în parte. Fă-ţi bagajul, rezervă biletele de tren sau avion şi pregăteşte-te pentru aventură, relaxare şi peisaje de poveste!