Toti soferii stiu la ce riscuri se expun daca vorbesc la telefon in timp ce conduc sau daca tasteaza mesaje. Prin urmare, la o prima vedere, inventarea altor gadgeturi care sa le distraga atentia nu pare cea mai buna idee.

Dar cercetatorii incearca sa faca sofatul mai usor si sa le ofere conducatorilor auto o realitate augmentata, care sa ofere extra informatie in legatura cu traficul, prin feedurile retelelor sociale, direct pe parbriz.

Realitatea augmentata poate fi folositoare, in primul rand, pentru ca va face sofatul mai sigur. Tehnologia va imbunatati receptarea informatiei din jurul nostru care, altfel, ramane invizibila pentru multi soferi”, explica profesorul Anind Dey, de la institutul care se ocupa cu interactiunea dintre om si computer, din cadrul Universitatii Carnegie Mellon.

Realitatea augmentata poate fi considerata o transmisie live a ceea ce se intampla in lumea inconjuratoare, imbogatita cu date adunate de pe internet. Ceea ce soferii vor putea vedea pe parbriz va fi foarte asemanator cu ceea ce vedea Arnold Schwarzenegger in Terminator, explica BBC.

Tehnologia este deja folosita pe unele aplicatii de smartphone, care le permit utilizatorilor sa vada pe ecran imagini filmate cu camera telefonului, la care se adauga optiuni de transport sau recenzii de restaurante, de pe internet.

Companii precum Google au facut un pas mai in fata. In urma cu cateva luni, motorul de cautare a dezvaluit proiectul sau Google Glass, o pereche de ochelari care ofera utilizatorilor date despre starea vremii, locuri sau agenda. Este o idee pe care o dezvolta si Microsoft.

Iar acum, producatorii auto, vor sa aplice aceeasi tehnologie pe masini. BMW, Toyota, Mercedes si General Motors au prezentat, in acest an, prototipuri de masini care incearca sa puna in aplicare aceasta inventie.

Citeste si:

Produsul cu care Microsoft spulbera Google: ochelarii cu realitate augmentata