Timp de mai multe luni, FAW, partenerul VW intr-o companie mixta, a procedat la un spionaj "sistematic si planificat" pentru copierea motoarelor si cutiilor de viteza ale grupului german, potrivit unor surse citate de Handelsblatt.

Compania chineza intentiona sa comercializeze un automobil echipat cu aceste componente in Rusia si sa concureze astfel modelele Volkswagen si ale diviziei cehe Skoda.

"Este pur si simplu o catastrofa", a declarat un membru al conducerii VW.

Un purtator de cuvant al VW a declarat ca grupul va analiza intens problema, adaugand ca VW a colaborat foarte bine in ultimii ani cu partenerul chinez FAW.

Pana nu demult, constructorul german a constatat doar ca masinile partenerului chinez seamana mult cu cele ale VW, a relatat publicatia. La sfarsitul lui 2010 insa un prim caz a trezit suspiciunile VW, dupa ce FAW a fost suspectata de copierea planurilor unui motor care intra in componenta automobilelor Polo si golf.

Directorul general al FAW, Xu Jianyi, s-a angajat sa puna capat acestor practici, argumentand ca reproducerea planurilor motoarelor VW a fost o eroare individuala. Handelsblatt a relatat ca producatorul chinez a infiintat totusi o uzina in China pentru copierea motoarelor, iar productia a inceput deja.

La momentul respectiv, conducerea VW a decis sa nu depuna plangere impotriva partenerului sau, pentru a nu-si fragiliza prezenta pe piata chineza.

FAW si VW sunt aliati din 1991 prin intermediul unei companii mixte care detine uzine la Changchun si Dalian, in nord-estul Chinei, si la Chengdu, in centru. In luna aprilie, cele doua parti au decis sa isi prelungeasca parteneriatul cu 25 de ani.

In 2011, Volkswagen a vandut 2,26 milioane de masini in China, care a devenit principala sa piata de export. Grupul german mai detine o alta companie mixta in China, mai veche, cu constructorul chinez SAIC.