O divizie a ChemChina va cumpara initial o participatie de 26,2% la Pirelli, in valoare de 1,8 miliarde de euro, detinuta in prezent de Camfin, un vehicul de investitii controlat indirect de directorul executiv general si presedinte al Pirelli, Tronchetti Provera, care a acceptat deja oferta inaintata de ChemChina. 

ChemChina va detine minimum 50,1% din vehiculul de investitii prin intermediul caruia va controla participatia de 26,2% la Pirelli. Camfin va reinvesti o parte dintre veniturile rezultate in urma vanzarii actiunilor la Pirelli in noul vehicul.  Ulterior, compania din China va lansa o oferta pentru a prelua restul pachetului de actiuni, pentru aproximativ 15 euro pe unitate, potrivit The Wall Street Journal. 

Actiunile Pirelli au urcat luni pe bursa de la Milano pana la 15,76 euro pe unitate, indicand ca investitorii minoritari ai producatorului italian ar putea astepta o oferta mai mare pentru participatiile pe care acestia le detin. 

Tranzactia este cea mai mare achizitie realizata de o companie chineza in Italia si va permite Chinei sa intre pe piata internationala a cauciucurilor.

In schimb, Pirelli, al cincilea producator de cauciucuri la nivel mondial, isi va dubla volumul productiei de cauciucuri pentru camioane prin combinarea afacerii sale cu cea a ChemChina. 

In decembrie anul trecut, Pirelli a anuntat ca a incheiat vanzarea fabricii din Slatina, unde se producea sarma de otel, catre grupul belgian Bekaert, care a preluat participatia de 80% detinuta de Pirelli, restul de 20% din actiuni fiind in continuare detinut de producatorul german de componente auto Continental, prin filiala Continental Global Holding Netherlands. 

Pirelli mai detine in Romania o fabrica de anvelope la Slatina si o uzina de filtre pentru motoare diesel la Bumbesti Jiu, judetul Gorj.