Polonia este unul din cei mai mari poluatori din Europa in conditiile in care se bazeaza pe carbune pentru aproximativ 90% din productia sa de electricitate.

"Acest proiect va contribui la imbunatatirea mediului in tara noastra", a declarat adjunctul ministrului polonez al Energiei, Michal Kurtyka, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, pana in 2018 ar urma sa fie adoptate noi legi care vor reglementa dezvoltarea automobilelor electrice, vor fi lansate fonduri speciale care vor ajuta la demararea productiei si crearea de prototipuri de automobile electrice poloneze.

Saptamana trecuta, patru din cele mai mari companii producatoare de energie din Polonia, PGE, Tauron, Enea si Energa, au anuntat ca intentioneaza sa infiinteze o companie denumita ElectroMobilityPoland, care va promova utilizarea automobilelor electrice dar deocamdata nu este clar daca va si produce automobile electrice.

"Am dori ca acest progres tehnologic sa fie in avantajul antreprenorilor polonezi", a mai spus Michal Kurtyka.

In prezent, exista un numar foarte mic de automobile electrice care sunt utilizate in Polonia. Pentru a promova utilizarea automobilelor electrice, Ministerul Energiei intentioneaza sa introduca reduceri de taxe pentru proprietarii de automobile electrice precum si subventii pentru primele 100.000 de automobile electrice. Germania si alte state europene au introdus deja facilitati pentru a promova vanzarea de automobile electrice.

Planul autoritatilor de la Varsovia este si un raspuns la problema productiei de electricitate in timpul noptii. Marile centrale electrice nu pot fi oprite in timpul noptii, cand cerea de electricitate este mult mai mica decat in timpul zilei, astfel ca electricitatea produsa in timpul noptii nu este consumata. Prin incurajarea proprietarilor de automobile electrice sa isi incarce vehiculele in timpul noptii va fi stimulat consumul de electricitate.

Partidul Lege si Justitie considera carbunele drept principala sursa de energie a Poloniei si a luat masuri pentru a stimula cererea de carbune si a ajuta companiile miniere cu probleme.

Constructorii auto Volkswagen, Opel, divizie a General Motors, si Fiat au uzine pentru productia de autovehicule in Polonia.