Proiectul de buget pentru anul viitor a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde de euro si un curs valutar de 4,5 lei/euro, veniturile bugetului consolidat fiind estimate la 46 miliarde euro, iar cheltuielile totale la 49 miliarde euro, informeaza Mediafax.

Din datele prezentate, joi, de Guvern rezulta pentru acest an o tinta de deficit bugetar de 2,15% din PIB. Pentru anul trecut, Produsul Intern Brut este indicat la 132,6 miliarde euro. Guvernul arata astfel ca Produsul Intern Brut va fi readus la nivelul din 2008, daca va exista "stabilitate, credibilitate si consecventa".

Deficitul bugetar, finantat in proportie egala, cu cate 1,5 miliarde euro, din surse interne si externe

Guvernul va aloca 17,5 miliarde euro pentru asigurari si asistenta sociala, 6,2 miliarde euro pentru sanatate, 4,9 miliarde euro pentru transporturi, 4,4 miliarde euro pentru educatie si cercetare, 3,8 miliarde euro pentru agricultura si dezvoltare rurala, 2.7 miliarde euro pentru ordine publica si siguranta nationala, 2 miliarde euro pentru administratie publica centrala si locala, 1,5 miliarde euro pentru locuinte, servicii si dezvoltare publica, 1 miliard euro pentru aparare, 1 miliard euro pentru protectia mediului si 5 miliarde euro pentru alte domenii bugetare, precum datoria publica.

Cheltuielile pentru plata pensiilor vor insuma 11,1 miliarde euro, iar fondul de salarii va necesita 10,2 miliarde euro.

Alte alocari sunt rezervate pentru investitii (7,8 miliarde euro, din care 2,5 miliarde euro din fonduri europene), cheltuieli cu bunuri si servicii (7,6 miliarde euro), asistenta sociala (4,4 miliarde euro, Guvernul sustinand ca este ponderea cea mai mica de cheltuieli sociale din toate statele Uniunii Europene), dobanzi la credite (2,5 miliarde euro), subventii (1,1 miliarde euro), contributia Romaniei la UE (1,4 miliarde euro), alte transferuri si cheltuieli (2,9 miliarde euro).

Datoria publica se ridica la 51 miliarde euro, de la 28 miliarde euro in urma cu patru ani, Romania avand in acest an datorii scadente de 14,4 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde euro aferente imprumutului de la FMI si Uniunea Europeana.

Guvernul arata astfel ca Romania are o datorie de 34,7% din PIB, astfel ca din cadrul UE doar trei tari au o datorie mai mica (Estonia, Bulgaria, Luxemburg), in timp ce 23 de tari au o datorie mai mare.

La acestea se adauga costuri totale de 14 miliarde euro pentru despagubiri aferente imobilelor nationalizate (8 miliarde euro), drepturi salariale restante pentru cadre didactice (770 milioane euro) si alti bugetari (1,4 miliarde euro) castigate in instanta, datorii ale autoritatilor locale (2,2 miliarde euro), datorii in sanatate (1 miliard euro), restituirea taxei auto (1 miliard euro).

Ca masuri pentru reducerea cheltuielilor, Guvernul prezinta scaderea sumelor calculate pentru fiecare parlamentar, reducerea numarului de angajati guvernamentali, reforma "dura" a companiilor de stat si a institutiilor, instituirea unei reguli de a nu permite angajarea de noi cheltuieli fara aprobarea bugetelor, "oprirea finantarii de la bugetul de stat a proiectelor sustinute din fonduri europene" la alte institutii publice, stoparea alocarilor pe criterii politice.

In datele prezentate de Executiv se arata ca fiecare roman produce 7.000 euro pe an, iar statul colecteaza in medie 2.300 euro de la fiecare cetatean. La randul sau, statul cheltuieste in medie 2.450 euro pentru fiecare cetatean prin servicii precum sanatatea si educatia. O datorie de 2.500 euro a acumulat fiecare roman (rezultand din stocul datoriei), iar inca 700 de euro per cetatean este paguba generata de datoriile istorice.

"175 euro este beneficiul per cetațean al masurilor noi introduse prin proiectul de buget", sustine Guvernul.