Comisia va fi formata din reprezentanti ai ministerelor Mediului, Transporturilor, Justitiei, Economiei si ai Departamentului pentru Afaceri Europene.

Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a aratat, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.

Punctul de vedere al Curtii a fost emis la cererea Tribunalului Sibiu, care judeca un proces in care un roman a dat in judecata statul intrucat a considerat ca taxa de prima inmatriculare este ilegala. Magistratii sibieni au vrut sa afle de la CEJ daca taxa contravine sau nu legislatiei europene.

Curtea a precizat ca procesul judecat de Tribunalul Sibiu a fost intentat de un roman pe nume Tatu, care si-a cumparat, in iulie 2008, o masina second-hand din Germania, cu pretul de 6.600 de lei. Vehiculul avea o capacitate cilindrica de 2.155 de centimetri cubi si standard de poluare Euro 2, fiind fabricat in 1997, an in care a si fost inscris in Germania.

Pentru a-si putea inmatricula masina in Romania, barbatul a trebuit sa plateasca o taxa de poluare de 7.595 de lei.

Intrucat a considerat ca taxa este contrara normelor europene, barbatul a cautat sa-si recupereze banii. El si-a sustinut actiunea in instanta pe aceea ca taxa este aplicata numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu si celorlalte masini second-hand deja inregistrate in Romania si revandute.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, ca in urmatoarele zile se va discuta, in cadrul ministerului si al Guvernului, daca este nevoie de o decizie pentru a modifica OUG emisa in 2010 privind taxa auto.

Ministerul Mediului afirma ca decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene privind legalitatea taxei de prima inmatriculare se refera la forma initiala a legii prin care aceasta a fost introdusa si nu la cea modificata in 2010.

Povestea exacta

Un roman din Sibiu, Ioan Tatu, a invins statul roman, care trebuie sa-i restituie acestuia 2000 de euro, reprezentand taxa de prima inmatriculare (sau taxa de poluare), pe care a trebuit sa o plateasca in anul 2008, cand si-a cumparat o masina second-hand din Germania. Curtea Europeana de Justitie (CEJ) de la Luxemburg a dat castig de cauza sibianului, scrie Gandul.

Instanta europeana a fost sesizata cu aceasta chestiune de catre Tribunalul Sibiu, care s-a adresat CEJ pentru a cere un punct de vedere in legatura cu OUG nr. 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule. Asa s-a ajuns ca taxa instituita de statul roman sa fie declarata ilegala.

Ce trebuie sa faca romanii pentru a recupera taxa de poluare
 
Ioan Tatu nu isi va recupera insa banii imediat si nici usor. De decizia pe care el a obtinut-o la Luxemburg se pot folosi si alti romani aflati intr-o situatie similara, dar si acestia trebuie sa urmeze o procedura judiciara destul de greoaie.

Avocatul Dragos Tarsia, care a pledat personal in fata judecatorilor de la Luxemburg, a explicat pentru gandul ce se va intampla in continuare in acest caz: "Procesul va fi repus pe rol. Vom obtine sentinta pronuntata de Tribunalul Sibiu, dupa care ne vom adresa Administratiei Finantelor Publice Sibiu pentru executare, amiabila sau silita".

Citeste mai departe in Gandul.