Cotatia paladiului cu livrare in iunie este in urcare cu 0,4%, la 810,10 dolari uncia, la bursa din New York, dupa ce pe parcursul tranzactiilor a atins 815 dolari uncia, cel mai ridicat nivel dupa august 2011. Volumul tranzactiilor cu contracte futures este aproape dublul mediei ultimelor 100 de zile, potrivit datelor Bloomberg.

Paladiul cu livrare imediata este cotat in crestere cu 0,7%, la 810,7 dolari uncia, la bursa din Londra.

In acest an, pretul paladiului a avansat cu 13%, din cauza temerilor investitorilor legate de posibilitatea restrictionarii exporturilor de catre Rusia, care s-au adaugat pericolului reprezentat de o greva a minerilor din Africa de Sud, care a inceput in ianuarie.

Rusia si Africa de Sud sunt cei mai mari exportatori de paladiu la nivel mondial.

Pretul aurului cu livrare in iunie este in urcare cu 0,3%, la 1.322,4 dolari uncia, la bursa din New York, dupa ce a atins 1.330,8 dolari uncia, cel mai ridicat nivel din 24 martie. De la inceputul acestui an, pretul aurului a avansat cu 10%, revenind dupa cel mai mare declin anual din 1981, inregistrat in 2013.

Reprezentantii Rusiei si Statelor Unite s-au contrat la o reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU de seara trecuta, in timp ce in aceasta dimineata a expirat un ultimatum dat de autoritatile ucrainene separatistilor ucraineni pentru eliberarea unor cladiri oficiale. Violentele au escaladat in estul Ucrainei, unde un om a murit, iar alti cinci au fost raniti.

Statele Unite si Uniunea Europeana au avertizat ca vor impune sanctiuni mai dure Rusiei, daca presedintele Vladimir Putin va face noi miscari impotriva suveranitatii Ucrainei.

Paladiul si platina sunt mai putin expuse sanctiunilor occidentale, din cauza dificultatii de a gasi alti furnizori pentru pietele din Europa si SUA, dar ar putea fi folosite de Rusia ca masuri de reactie, potrivit unei analize a Goldman Sachs. Cele doua metale sunt folosite in dispozitele de reducere a poluarii la autovehicule.

In Rusia a avut loc anul trecut 40% din productia mondiala de paladiu, iar in Africa de Sud 37%. Din 23 ianuarie, 70.000 de mineri din Africa de Sud au fost in greva.