Rata anuala a inflatiei s-a situat la -0,3% in februarie, potrivit primelor estimari publicate luni de Eurostat.

Analistii consultati de Bloomberg au estimat un declin de 0,4% al preturilor de consum din zona euro.  In ianuarie, preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,6% comparativ cu aceeasi luna din 2014, consemnand cel mai important declin de la infiintarea zonei euro, in 1999, pana in prezent.

Un nivel similar al inflatiei, de -0,6%, s-a mai inregistrat in zona euro doar in iulie a anului 2009, in timpul recesiunii economice. 

"Inflatia este inca la un nivel foarte scazut. Revenirea este determinata de preturile la energie, care se stabilizeaza, dar este prea devreme pentru a face speculatii in legatura cu BCE sau pentru a trage concluzii", a declarat Fabio Fois, economist la Barclays. 

Preturile la energie au scazut cu 7,9% in februarie fata de aceeasi luna din 2014. 

Consiliul guvernatorilor BCE se intruneste joi intr-o sedinta, in urma careia oficialii institutiei vor prezenta detaliile programului de achizitii de obilagtiuni anuntat in ianuarie. Programul, in valoare de 1.080 de miliarde de euro, include cumpararea de obligatiuni guvernamentale, si vizeaza accelerarea inflatiei din uniunea monetara spre tinta de inflatie a BCE de putin sub 2%. 

Tot luni, Eurostat a prezentat un alt raport privind somajul din zona euro, care arata ca rata somajului a scazut la 11,2% in ianuarie a acestui an, marcand cel mai jos nivel inregistrat din mai 2012 pana in prezent.