"Pentru anul 2015, plafonul alocat Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi a fost de 350 de milioane de lei. Propunerea pentru anul 2016, in ceea ce priveste plafonul garantiilor care pot fi emise, este suma de 100 de milioane de lei din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru 2015. Pentru nivelul plafonului, s-au luat in considerare evolutia Programului si aspectele relevate de implementarea acestuia, precum si gradul redus de utilizare a plafonului in 2015" , a anuntat MFP.

In plus, prin legislatia aferenta s-a avut in vedere si minimizarea costurilor la beneficiar, prin stabilirea unui nivel maximal al dobanzii aferente creditelor acordate in cadrul Programului (ROBOR la 6 luni, plus o marja de maximum 3% pe an), iar garantia statului ramane de maximum 50% din finantarea acordata.  

Persoanele fizice pot achizitiona un singur autoturism nou al carui pret de achizitie sa nu depaseasca suma de 50.000 de lei.

Prin acest program se incurajeaza achizitia de autovehicule situate in palierele joase de pret sau masinile putin poluante cu litraj mic si consum redus de combustibil.  

In plus, la data solicitarii creditului garantat, beneficiarul Programului are varsta de minimum 18 ani si capacitate deplina de exercitiu.

De asemenea, trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie al autoturismului nou, care in noua formula poate fi sustinut cu ajutorul primei de casare obtinuta pentru o masina veche. In 2015, valoarea primei de casare a fost stabilita la 1.500 de euro.

De asemenea, beneficiarul se obliga sa asigure autoturismul printr-o polita de asigurare de tip CASCO.