Cele doua programe pot fi cumulate, astfel incat o persoana poate beneficia atat de ecotichetul acordat pentru achizitia unui autovehicul electric pur si electric hibrid, cat si de prima de casare acordata prin Rabla Clasic daca se caseaza si radiaza un autoturism mai vechi de opt ani.

Programele Rabla Clasic si Rabla Plus au fost aprobate prin ordin de ministru si urmand sa fie publicate in Monitorul Oficial. Conform procedurii, a doua zi dupa publicare va fi emisa decizia presedintelui Administratia Fondului de Mediu, prin care se va da startul primei etape a programelor, respectiv validarea producatorilor si dealerilor de autovehicule.

Dupa incheierea contractelor cu dealerii si afisarea listei cu acestia pe site-ul AFM, programele Rabla Clasic si Rabla Plus vor fi deschise pentru persoanele care vor sa se inscriere si sa rezerve locurile.

Participarea la programul Rabla Plus nu este conditionata de casarea si radierea unei masini uzate. Cei care vor sa-si achizitioneze un autoturism electric pur pot beneficia de un ecotichet in valoare de 45.000 de lei (10.000 euro), iar cei care opteaza pentru unul electric hibrid de un ecotichet cu valoare de 20.000 de lei (aproape 5.000 euro).

"Estimam ca, pana la jumatatea lunii mai, populatia poate accesa unul dintre cele doua programe sau, concomitent, pe ambele. Anul acesta am decis ca startul sa fie mai devreme pentru ca exista o mare asteptare in piata, mai ales ca Programul din 2017 vine cu ecotichete care pot ajunge si la 10.000 de euro pentru masini electrice. Vorbim de un nivel ridicat al sustinerii achizitiei de astfel de autoturisme si comparabil cu cel practicat de state europene dezvoltate. Am crescut sumele, inclusiv pentru masinile hibrid electrice, de la aproximativ 1.000 de euro, cat era anul trecut, la aproape 5.000 de euro. Cred ca aceste tipuri de masini pot fi o solutie buna pentru aglomerarile urbane din Romania, pana cand vom construi o retea de alimentare a autovehiculelor pur electrice”, a spus ministrul Gratiela Gavrilescu, citata de News.ro.

Prima de casare prevazuta in programul Rabla Clasic pentru autoturisme mai vechi de opt ani este de 6.500 de lei si se acorda pentru achizitionarea unui autovehicul nou, care genereaza maximum 130 g CO2/km.

La aceasta se pot adauga un ecobonus de 1.700 de lei daca autovehiculul nou este hibrid si un ecobonus de 1.000 de lei daca autovehiculul nou genereaza maximum 98 de g CO2/km.