Programul de stimulare a innoirii Parcului auto National - Rabla Clasic 2016 debuteaza astazi, 14 iunie 2016, pentru cetateni. Incepand cu aceasta data, persoanele fizice pot merge deja la producatorii autorizati sa isi achizitioneze un autoturism nou, cu emisii scazute, in locul celui vechi, poluant. Reamintim ca Programul a demarat in data de 30 mai, cu etapa validarii producatorilor”, informeaza  ministerul de resort.

In 2016, Programul “Rabla” este structurat pe doua componente: “Rabla Clasic” - prin care romanii pot beneficia de o prima de casare pentru achizitia unui autovehicul nou in schimbul unui autovehicul vechi si “Rabla Plus” - program nou, prin care este stimulata achizitia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fara obligativitatea casarii un autovehicul vechi.

Obligatia casarii intervine doar pentru cei care doresc sa cumuleze finantarea acordata prin acest nou program cu cea din Programul “Rabla Clasic”.

Pentru acest an, bugetul alocat celor doua programe este de 220 milioane de lei, din care 75 milioane de lei sunt alocate extensiei “Rabla Plus”, atat pentru achizitionarea de autovehicule noi electrice si electrice hibride, cat si pentru finantarea retelei de statii de incarcare a acestora.

Conform Ministerului Mediului, in cazul “Rabla Clasic” ramane in vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesarii suplimentare a doua eco-bonusuri pentru urmatoarele situatii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adaugat primei de casare, in cazul in care romanii aleg sa-si cumpere o masina al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, respectiv un eco-bonus in valoare de 1.500 lei pentru situatia in care populatia opteaza pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

“Daca masina noua respecta ambele criterii, un cetatean poate beneficia de ambele eco-bonusuri, putand sa ajunga, cu tot cu prima de casare, la o finantare de 8.750 de lei care va fi suportata de AFM din costul masinii noi”, precizeaza ministerul de resort.

In ceea ce priveste extensia “Rabla Plus”, romanii care vor sa aleaga o masina care nu polueaza beneficiaza din partea AFM de doua tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou electric-hibrid sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru masinile noi 100% electrice.

Programul “Rabla Plus” este programat sa demareze pana la sfarsitul lunii iunie, in prezent producatorii fiind in procedura de validare.

Cele doua axe ale programului pot fi accesate de catre populatie separat sau combinat. In situatia in care un cumparator detine o masina veche pentru casat si doreste sa achizitioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atat prima de casare de 6.500 de lei, cat si eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Potrivit sursei citate, luni, 13 iunie, Comitetul de avizare al Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat lista finala a producatorilor validati sa participe in Programul Rabla 2016. Astfel, in acest an, au fost depuse 116 dosare din partea producatorilor/dealerilor auto, din care 105 dosare au fost aprobate si 11 respinse. Totodata, au fost depuse de catre producatorii/dealerii auto 15 contestatii, din care 4 au fost aprobate.

Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor estimeaza ca, in acest an, prin Programul Rabla 2016, vor fi scoase din circulatie aproximativ 20.000 autovehicule poluante. Totodata, pentru achizitia de masini electrice sau electric-hibride, bugetul este gandit astfel incat sa poata fi ajustat in functie de cerere, mentioneaza institutia.