"IN NICIUN CAZ! Construiti uzina in Statele Unite sau platiti taxe masive la granita", a scris pe Twitter viitorul presedinte, dupa ce marti a lansat o amenintare similara la adresa companiei americane General Motors.

In mesajul sau, Donald Trump se refera la o "noua uzina" pe care grupul japonez ar intentiona sa o construiasca la "Baja, in Mexic", pentru a produce acolo modelul Corolla.

Donald Trump si-a accentuat recent presiunea asupra producatorilor de automobile pentru a inceta sa mai utilizeze Acordul de liber schimb nord-american (NAFTA) care permite, in anumite conditii, exportul spre Statele Unite si fara taxe vamale a unor marfuri produse in Mexic.

Marti, viitorul presedinte a cerut grupului General Motors sa produca in Statele Unite masinile destinate pietei americane, in caz contrar amenintandu-l cu "masive taxe de frontiera".

Aspru criticat de Donald Trump pentru delocalizarile sale, grupul american Ford Motor a anuntat marti ca va anula planificata investitie de 1,6 miliarde de dolari intr-o fabrica din Mexic si va investi 700 de milioane de dolari in uzina sa din Michigan (nord-estul SUIA).

Toyota si Honda nu se lasa intimidate de amenintarile lui Trump

Sefii producatorilor auto niponi Toyota si Honda au anuntat joi ca nu intentioneaza sa reduca productia in Mexic, preferand sa astepte ceremonia de investitura a presedintelui ales al SUA, Donald Trump, ce va avea loc la 20 ianuarie la Washington, inainte de a decide daca vor face schimbari majore, transmite Reuters.

"Vom lua in considerare optiunile noastre si asteptam sa vedem ce decizii va adopta Donald Trump", a afirmat presedintele Toyota, Akio Toyoda, cand a fost intrebat daca firma sa ia in considerare modificarea planurilor in Mexic, unde construieste o fabrica.

"Producem masini in Mexic pentru pietele din America de Nord si Europa si nu avem planuri imediate sa schimbam asta", a declarat, la randul sau, presedintele-director general al Honda, Takahiro Hachigo.

Principalii producatori auto niponi - Toyota, Honda si Nissan - au facilitati de productie in SUA si Mexic, in timp ce Toyota si Honda au uzine si in Canada. O mare parte din vehiculele fabricate in Mexic si Canada sunt exportate spre Statele Unite, cea mai mare piata auto pentru producatorii auto din Japonia.