"Am participat la pregatirea acestui program si consider ca este un instrument nou, menit sa reanime piata automobilelor noi", a declarat Constantin Stroe, membru CA la Automobile Dacia si presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM).

Prezent la conferinta de prezentare oficiala a programului de la Ministerul Economiei, Stroe a solicitat autoritatilor sa prezinte cu cat este mai mic costul creditului prin acest program, comparativ cu variantele de finantare existente in prezent, iar pe de alta parte sa nu neglijeze categoriile de varsta de peste 35 de ani.

"Pentru noi este foarte importanta miza de a relansa vanzarile de masini noi catre persoane fizice. Noi stim ca dupa criza din 2008 a existat o reticenta importanta din partea acestora in a cumpara masini noi si speram ca programul va influenta favorabil relansarea vanzarilor", a spus Nicholas Maure, seful Dacia Romania.

Directorul general al Ford Romania, Zoltan Brassai, a vorbit despre cresterea ponderii vanzarilor de masini second hand din ultimii ani in dauna celor noi si a apreciat implementarea programului, precizand ca masinile B-Max produse la Craiova se incadreaza in acest proiect.

"Fata de derularea programului, credem ca vor mai fi probabil unele ajustari, unele corectii, cum s-a intamplat si cu Prima Casa. Credem ca trebuie avut in vedere ca programul sa nu afecteze din punct de vedere concurential piata, sunt totusi marci care nu intra doar in aceasta limita", a spus Marius Tudor, secretarul general al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA).

El apreciaza ca programul ar trebui sa permita si achizitiile de masini la preturi mai ridicate decat pragul de 50.000 de lei propus in actuala varianta a programului.

"As remarca ca este totusi un program util in conditiile in care accesul la credite a fost destul de dificil in ultimii ani", a mai spus reprezentantul asociatiei.

Guvernul vrea sa lanseze din noiembrie programul "Prima Masina", prin care isi propune sa sprijine achizitia de autoturisme noi cu credite bancare garantate de stat, si estimeaza ca proiectul va genera vanzarea a 20.000 de unitati anual.

Programul este destinat in principal tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care vor avea prioritate, dar si altor categorii de varsta, si vizeaza emiterea de garantii de stat pentru creditele contractate de beneficiari in vederea achizitiei de autoturisme noi.