Prevederile sunt cuprinse intr-un proiect de ordin al ministrului sanatatii cu normele minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, potrivit directivelor Uniunii Europene.

Candidatii care solicita obtinerea permisului de conducere grupa 1 (motociclete simple sau cu atas, scutere, autovehicule, cu si fara remorca, a caror masa totala maxim autorizata nu depaseste 3.500 kilograme) sunt obligati sa efectueze un examen medical in cazul in care devine evident, la intocmirea formalitatilor necesare sau in timpul probelor de examinare pe care trebuie sa le sustina inainte de obtinerea permisului de conducere, ca prezinta una sau mai multe din afectiunile medicale prevazute in noul act normativ.

De asemenea, candidatii care vor sa obtina un permis de conducere grupa 2, profesionisti (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E) sunt obligati sa efectueze examenele medicale inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere.

Ulterior, acesti soferi vor fi obligati sa efectueze examinarile medicale ori de cate ori isi reinnoiesc permisul de conducere. In cazul in care exista motive de indoiala cu privire la acuitatea vizuala a candidatului care solicita permis de conducere, acesta este examinat de o unitate de asistenta medicala autorizata.

Nu se emit sau reinnoiesc permise de conducere pentru solicitantii sau soferii care prezinta probleme in ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care sufera de diplopie (vedere dubla), se mai arata in proiectul de ordin.

Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau reinnoite pentru candidatii sau soferii care prezinta:

-afectiuni sau anormalitati ale aparatului locomotor ce fac periculoasa conducerea unui autovehicul

-in cazul celor cu tulburari grave ale ritmului cardiac

-cu episoade repetate de hipoglicemie acuta care nu sunt deplin constienti de implicatiile acesteia

- cei cu afectiuni neurologice grave, in afara cazurilor in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat

-cu crize de epilepsie, tulburari mentale grave,

-persoanele care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile sa se abtina de la consumul de alcool atunci cand conduc

-cei care consuma droguri

In schimb, pot obtine permis auto sau isi pot reinnoi actul soferii amatori cu insuficienta renala grava sau care au suferit un transplant de organe, ori care au un implant artificial care nu afecteaza capacitatea lor de a conduce. Acestia trebuie sa prezinte un aviz medical autorizat si, daca este necesar, sa efectueze controale medicale periodice.

In cazul persoanelor cu epilepsie, trebuie sa treaca o perioada de 10 ani fara crize si fara administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obtine un permis auto categoria 1.

Noutati privind examenul in vederea obtinerii permisului de conducere

- proba teoretica si practica vor fi sustinute in zile diferite

-la sustinerea probei teoretice, candidatii vor avea acces la aplicatia informatica pe baza unui bon de ordine care va contine un cod de bare si pe care il vor primi la intrarea in sala de examinare, avand valabilitate doar in ziua emiterii

-proba practica a examenului va putea fi sustinuta atat ziua, cat si seara, in localitati sau in afara acestora

- soferii sunt obligati sa verifice starea tehnica a masinii inainte de a plecat la drum.

Potrivit proiectului de act normativ aflat in dezbatere publica, comisia de examinare poate obliga candidatul sa faca un examen medical de specialitate daca suspecteaza ca acesta ar avea o boala incompatibila cu obtinerea permisului de conducere.

In plus, candidatul va avea surpriza ca, pe langa verificarea cauciucurilor sau a claxonului, sa fie pus sa ridice capota masinii si sa verifice uleiul sau lichidul de frana.

Este o propunere exagerata, au sarit reprezentantii scolilor auto.

In schimb, Ministerul de Interne, care a venit cu propunerea, spune ca este necesar ca un sofer sa poata verifica masina, astfel incat o defectiune tehnica sa nu duca la accident.

In mod normal, o revizie facuta la timp ar trebui sa fie suficienta. Totusi, nu toate masinile isi avertizeaza soferii ca a aparut o problema.

Viitorii candidati cred ca astfel de cunostinte de mecanica le-ar fi utile atunci cand vor conduce.

In locul testului de mecanica, instructorii auto ar fi vrut ca noul proiect sa prevada ca proba practica pentru permis, adica traseul, sa fie supravegheata video.

Scolile de soferi au anuntat, prin reprezentantii lor, ca vor ataca in instanta propunerea Ministerului de Interne.