Cei care vor sa obtina carnetul auto se vor putea inscrie la scoala numai daca au absolvit 10 clase.

Toate aceste norme vor face parte din legislatia rutiera care se va modifica odata cu adoptarea Strategiei Nationale de Siguranta Rutiera.

Autoritatile vor ca soferii care incalca regulile de circulatie in mod repetat sa fie obligati sa dea din nou examenul teoretic. Cine obtine nota de trecere, primeste permisul inapoi. Vorbim despre cazurile in care un conducator auto a incalcat de cel putin cinci ori legea pe durata unui an si a fost sanctionat.

Mai mult de jumatate dintre cei care au permisul de conducere vor gresi la intrebari din chestionare, pentru ca au uitat o parte din ce au invatat cand au dat examen. Din pacate, in unele cazuri, soferii nu mai stiu nici reguli elementare. Prin impunerea acestui examen, politistii spera sa educe si sa obtina o scadere a numarului accidentelor.

Noua strategie de cresterea a sigurantei rutiere prevede si ca soferii prinsi de mai multe ori bauti la volan sa faca teste medicale care sa stabileasca daca sunt dependenti de alcool. Dupa ce se vindeca, ei isi pot primi permisul inapoi.

Mihaela Rus, psiholog siguranta rutiera: "Sa vedem ce anume a determinat acest comportament de adictie, pentru ca vorbim de a bea la volan, astfel incat acei conducatori auto sa intelega care sunt riscurile la care se pot expune ei si la care ii pot expune si pe ceilalti."

Aceasta strategie vizeaza toate aspectele care sunt legate de siguranta in trafic.

Liviu Iolu, purtatorul de cuvant al Guvernului: "Exista un plan de actiuni care prevede sarcini specifice pentru toate autoritatile cu atributii in domeniul sigurantei rutiere, coordonare institutionala."

Asta inseamna ca vor fi vizati nu doar soferii, ci si scolile auto, dar si administratorii drumurilor care trebuie sa se asigure ca infrastructura nu e periculoasa.