Conform documentelor remise de Nissan catre Ministerul japonez de Finante, in prezent grupul auto francez Renault detine 42,4% din actiunile Nissan, fata de 43,4% anterior. In document nu se precizeaza motivul pentru care Renault si-a redus participatia la Nissan.

Intr-un comunicat de presa difuzat vineri, Renault a explicat ca aceasta scadere a participatiei sale este una provizorie si are legatura cu programul de rascumparare de actiuni demarat de Nissan. "Aceasta scadere temporara nu indica in niciun caz vointa Renault de a isi modifica participatia", a informat grupul francez.

La finele lunii februarie, Nissan a informat Consiliul de Administratie de la Renault ca are intentia de a demara un program de rascumparare de actiuni in perioada 29 februarie-22 decembrie. Atunci grupul a anuntat ca va participa la acest program deoarece il considera in folosul actionarilor Renault si ca tranzactia nu va avea niciun impact asupra participatiei grupului francez.

Renault si Nissan au un parteneriat din 1999, conform caruia Renault detine 44,3% din actiunile Nissan, in timp ce Nissan controleaza un pachet de 15% din actiunile Renault. De asemenea, cele doua companii au acelasi director general, Carlos Ghosn.

Cu toate acestea, echilibrul intre Renault si Nissan in cadrul aliantei a devenit un subiect tensionat dupa ce in luna aprilie 2015 statul francez si-a majorat participatia detinuta la Renault de la 15% la 19,7%, in ideea de a-si dubla drepturile de vot la grupul auto. In schimb, Nissan nu are in prezent drepturi de vot la Renault.

Compania Dacia a fost preluata de Renault in anul 1999. Relansata in 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucator de notorietate pe piata auto europeana.