Deocamdată nu este clar cât de mare este participația pe care Volkswagen ar dori să o dețină la GAZ și nici valoarea unei eventuale tranzacții, scrie Agerpres.ro.

GAZ face parte din grupul Basic Element, care gestionează activele miliardarului rus Oleg Deripaska, și are deja un parteneriat cu Volkswagen.

Atât GAZ cât și Basic Element au refuzat să comenteze iar un purtător de cuvânt de la Volkswagen a spus că grupul nu face comentarii cu privire la zvonurile care circulă pe piață.

"Există discuții, încearcă să ajungă la un acord. Deripaska caută de mult timp un partener, iar VW nu are un partener rus" a declarat o sursă din industria auto. De asemenea, o sursă din interiorul VW a confirmat că se poartă discuții dar a adăugat că aceste discuții nu vizează doar preluarea unei participații la GAZ de către constructorul german.

Dacă discuțiile se vor concretiza într-o tranzacție, ar arăta că firmele occidentale continuă investițiile în Rusia, în pofida tensiunilor politice provocate de anexarea peninsulei Crimeea și de acuzațiile privind implicarea Rusiei în alegerile din străinătate.

Alți mari constructori auto au preluat deja participații la producători ruși de vehicule, un exemplu fiind Renault-Nissan care deține pachetul majoritar de acțiuni la Avtovaz, cel mai mare constructor auto din Rusia, în timp ce grupul german Daimler deține o participație la producătorul rus de camioane Kamaz.

Volkswagen este deja un investitor important în Rusia, după ce a investit 1,75 miliarde de euro în operațiunile sale de pe această piață. Constructorul german are o uzină de asamblare de vehicule și o uzină pentru producția de motoare la Kaluga, 150 de kilometri sud de Moscova.