Potrivit programului de convergenta pentru perioada 2013-2016, “angajamentul de adoptare a monedei euro este mentinut pentru o data la care va fi atins obiectivul privind indeplinirea criteriului nominal si real de convergenta.”

De alfel, premierul Victor Ponta declara miercuri, ca programul de convergenta a fost aprobat de Guvern, dar fara ca o astfel de tinta sa mai fie mentinuta.

"Am discutat si cu guvernatorul Bancii Nationale,si cu ministrul de Finante, trebuie sa indeplinim toate criteriile, si nominale, si reale, inainte de a intra in spatiul euro. Ramane in continuare un obiectiv fundamental pentru Romania, aderarea la spatiul euro, insa nu putem sa intram nepregatiti, pentru ca ar fi un lucru rau pentru noi, in primul rand ca tara si in mod sigur pentru ceilalti membri ai spatiului euro", a spus Ponta, citat de Mediafax.

La inceputul anului, premierul Ponta a anuntat ca intrarea Romaniei in zona euro in 2015 nu mai reprezinta o tinta credibila, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum in jurul anului 2020.

Programele de convergenta transmise la Bruxelles de catre autoritatile romane au mentinut, de fiecare data, anul 2015 ca tinta pentru adoptarea monedei euro in 2015, prin intrarea in mecanismul ERM II in orizontul anilor 2013-2014.

Intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, este etapa premergatoare aderarii la zona euro. Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht, respectiv sa se afle timp de doi ani in ERM-2, in cadrul caruia moneda nationala sa fluctueze intr-un intervalul de plus-minus 15% fata de euro.

Programul de convergenta mai arata ca, pe termen mediu, obiectivul specific al politicii bugetare este reprezentat de ajustarea in continuare a deficitului bugetar, tintele planificate fiind de ‐2,4% din PIB in 2013, iar pentru perioada 2014‐2016 deficit de 2% din PIB (conform metodologiei ESA).

Prognoza de crestere economica s-a redus considerabil. Astfel, pentru 2013 Guvernul estimeaza o crestere a PIB-ului de 1,6%, de la 3,1% in domcumentul anterior, pentru 2014, crestrea economoica va fi de 2,5%, de la 3,6%, iar pentru 2015, crestere de 2,8%, fata de 3,9% prognozata anterior.

„Avand in vedere contextul economic international si evolutia economica si financiara din zona euro, pentru anul 2013, scenariul de prognoza prevede o crestere a produsului intern brut de 1,6%. Informatiile privind evolutia economiei in multe tari din Uniunea Europeana si alte zone sunt inca pesimiste si releva continuarea crizei economice si diminuarea nivelului de crestere economica, ceea ce indirect poate afecta si cresterea economica a Romaniei”, se arata in documentul elaborat de Ministerul de Finante.

Pentru anul 2013, inflatia se va mentine la un nivel redus, urmand sa atinga nivelul de 3,5%, cu o medie anuala de 4,3%. Pentru perioada 2014‐2016, tendinta de reducere a inflatiei va continua, manifestandu‐se atat la nivelul inflatiei anuale cat si ca medie anuala.