Romanii s-au inghesuit sa-si duca masinile vechi la casat pentru a lua la schimb vouchere. Multi dintre ei merg la dealerii auto pentru a-si lua masina noua. Problema este ca trebuie sa astepte chiar si doua luni pana le va fi livrata.

Dealerii spun ca Administratia Fondului de Mediu este de vina pentru ca intarzie verificarea voucherelor.
"Dealerul mi-a spus ca dosarul va merge la Administratia Fondului de Mediu iar acolo aprobare dureaza intre trei saptamani si o luna deoarece acolo este o singura persoana care prelucreaza aceste dosare" spune Dragos Eremia, cumparator auto.

Cei de la Administratia Fondului de Mediu (AFM) spun ca desi s-au confruntat cu o avalansa de vouchere in ultimile zile, toate sunt verificate deja. La ei nu apar intarzieri. De altfel, imediat ce verifica un dosar cu vouchere primit de la un comerciant auto, AFM posteaza pe pagina proprie de Internet solutionarea.

La Administratia Fondului de Mediu au inceput sa vina peste 1.000 de vouchere la verificat in fiecare zi, dar verificarile nu pot dura mai mult de doua-trei zile, in cazuri extreme.

"Dealerul ne trimite noua situatia cu vouchere care i-au fost depuse pentru achizitia unei masini  iar noi, imediat, cu lampi speciale verificam aceste vouchere si comunicam autenticitatea lor. Pana acum s-au verificat peste 3.500 de vouchere si continua sa vina. N-am primit semnale ca cineva s-ar fi suparat ca intarzie. E o chestiune care e logica si normala. Daca vin foarte multe odata, nu se pot verifica in aceasi zi, dar nici de mai mult de doua-trei zile nu poate fi vorba ", explica Gheorghe Popescu, presedinte Administratia Fondului de Mediu.

In concluzie, se pare ca intarzierile la livrarea masinii apar din cauza comerciantilor auto care nu au stocuri pregatite.

Programul Rabla poate prinde dealerii auto total nepregatiti in acest an pentru ca majoritatea s-au fript in 2009 cu stocuri de masini comandate in avans, sute, mii de masini pe care s-au chinuit apoi sa le vanda la discounturi uriase. Avalansa acesta de vouchere cu care clientii vin in reprezentante aduce comenzi cu care nu erau obisnuiti. De aceea, s-a ajuns acum la intarzierea livrarilor de automobile cu o luna, poate chiar doua.

Programul Rabla din acest an permite folosirea a trei vouchere la achizitia unui autoturism nou. Pentru fiecare rabla casata la REMAT se primeste la schimb un tichet in valoare de 3.800 de lei. Acesta pot fi vandut sau cumparat la liber.

Mai nou, dealerii auto si angajatii REMAT-urilor au devenit intermediari pentru voucherele din Programul Rabla. Pretul unui voucher se incadreaza intre 1.500 si 2.000 de lei.