Fiecare stat insa se indreapta spre alta culoare. De exemplu, Norvegia si Portugalia impartasesc aceleasi culori preferate, in timp ce clientii din Cehia prefera culoarea albastra in detrimentul albului, argintiului sau negrului, culori preferate de noua tari.

In ceea ce-i priveste pe cumparatorii de autoturisme din Romania, 30% dintre acestia prefera argintiu, 21,9% aleg masinile albastre, iar 0,6% pe cele portocalii, potrivit studiului prezentat de Ford.

Totodata, culori precum crem, maro sau portocaliu, nuante de pamant, au devenit tot mai cautate de cei care se hotarasc sa-si achizitioneze o masina. Francezii (4,1%), finlandezii (1,4%) si suedezii (0,8%) sunt cei mai interesati de nunatele calde. La polul opus se afla cehii (24,5), belgienii (20,8%) si Ungaria (2,9%), care prefera autoturismele albastre, gri sau verzi.

La nivel mondial, argintiul este cea mai cautata culoare, urmata de negru si gri, conform unui studiu realizat de compania DuPont. Asadar, 26% dintre cumparatorii de automobile prefera argintiu.

 „A trebuit sa treaca destul de mult timp pentru ca oamenii sa revina la nuantele brune, pana nu demult percepute ca fiind de moda veche, culori a anilor `60, `70. Aceste tonuri revin la moda”, a spus un reprezentant al echipei de design Ford Europa, Julie Francis.

Iata topul culorilor preferate de statele europene: