Greva generala a fost declansata de Sindicatul liber al lucratorilor de cablaje, majoritar la "Lisa Dräxlmaier", iar protestul are loc in interiorul fabricii. Salariatii din schimbul al treilea nu au mai plecat acasa, iar cei din primul schimb au intrat in fabrica, dar nu au inceput lucrul.

"Este greva generala pe perioada nedeterminata. Nu am primit raspuns pozitiv la solicitarile noastre si in aceste conditii am intrat in greva. Contractul de munca a expirat din 7 iulie, iar negocierile nu au ajuns la un acord final. Cerem o crestere salariala de 100 de lei si o prima de vacanta in valoare de 50 la suta din salariul mediu brut. Salariatii nu mai sunt protejati nici de vechiul contract colectiv de munca, expirat din luna iulie", a declarat, marti, Narcis Dinel, secratarul Sindicatului liber al lucratorilor de cablaje.

De asemenea, sindicalistii au cerut acordarea a zece salarii compensatorii pentru angajatii disponibilizati, dar administratia a mentinut oferta din vechiul contract, respectiv ca salariatii disponibilizati sa beneficieze intre unul si sase salarii compensatorii, in functie de vechime.

"Din 7 iulie, atunci cand a expirat contractul colectiv de munca, se incearca renegocierea acestuia Patronatul de la firma cu capital german nu a facut public niciun punct de vedere cu privire la protestul salariatilor, dar ne-a amenintat cu relocarea productiei in alt oras din Romania sau in strainatate. Azi am oprit lucrul, pe perioada nedeterminata", a afirmat un protestatar.

Producatorul german de componente auto Dräxlmaier detine cinci unitati in Romania, la Satu Mare, Timisoara, Pitesti, Codlea si Hunedoara. Fabrica de la Pitesti este specializata in productia de sisteme electrice. Compania are contracte cu cei mai cunoscuti producatori auto ca Mercedes, Audi, Volkswagen, BMW, precum si cu Dacia Renault.

Grupul german are in total 45 unitati de productie in lume, dintre care 30 in Europa, 5 in Africa, 3 in Asia si alte 7 in America Centrala si de Nord.