Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie in trafic, de catre echipe de controlori.

Camerele de supraveghere sunt instalate pe DN2 A (Urziceni - Constanta), DN 2 (Bucuresti-Urziceni-Suceava), DN 17 (Cluj - Suceava), DN 5 (Bucuresti - Giurgiu), DN 6 (Bucuresti - Rosiorii de Vede - Craiova - Caransebes - Timisoara) si DN7 (Bucuresti - Pitesti - Ramnicu Valcea - Sibiu -Arad).

Tarifele rovinietei raman neschimbate, iar cele achizitionate deja isi mentin valabilitatea pana la data expirarii.

Astfel, pentru autoturisme valoarea despagubirii este de 28 de euro, 96 de euro pentru vehiculele de marfa cu masa pana la 3,5 tone, 320 de euro pentru camioanele cu masa intre 3,5-7,5 tone, 560 de euro pentru camioanele cu masa intre 7,5 si 12 tone si vehiculele de transport pasageri cu mai mult de 23 de locuri, 720 de euro pentru camioanele cu masa mai mare de 12 tone si trei axe si 1.210 tone pentru vehiculele cu masa mai mare de 12 tone si patru axe.

Amenzile vor fi intre 250 si 500 de lei pentru autoturisme, intre 750 si 1.200 pentru vehiculele cu masa maxima de 3,5 tone si poate merge pana la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone si patru axe.

Rovinieta poate fi cumparata de la orice subunitate CNADNR, de la benzinariile MOL, Rompetrol, Petrom si OMV, de la oficiile Postei Romane, de la Uniunea Naţionala a Transportatorilor Rurieri Romani, dar si la firmele de distributie Scalla, Speedy, Medina si Pasaj.

Pentru a achizitiona rovinieta, conducatorul auto ii comunica operatorului, pe propria raspundere, numarul masinii, tipul vehiculului si perioada de valabilitate a rovinietei.

Operatorul introduce in calculator numarul autovehiculului, iar sistemul generează, automat, toate datele de identificare, precum si categoria vehiculului, dar si numele proprietarului. Dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa sau factura, daca solicita, in locul vechiului autocolant care se lipea pe parbriz.

Plata este inregistrata automat in baza de date centrala CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice, Rutiere si Informatica) si este pastrata pe toata perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Camerele video inregistreaza numarul de inmatriculare al vehiculelor, care apoi sunt verificate in baza CESTRIN, iar in cazul in care numarul nu este gasit, se interogheaza baza de date a Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului.

Toate operatiunile au loc online, in doar cateva secunde. Odata identificat posesorul autoturismului filmat circuland fara rovinieta, i se va intocmi proces verbal si trimite amenda, prin posta, la domiciliu.