Brokerii spun ca, luna viitoare, asiguratorii ar putea majora tarifele pentru a se apropia de valorile practicate, in Uniunea Europeana.

Potrivit noilor norme, asiguratorii pot modifica preturile din 3 in 3 luni si nu o data la jumatate de an, cum era pana acum.
 
Majorarea ar putea fi cam de 40 de lei. Asiguratorii au lucrat, pana acum, pe tarife mici pentru a castiga cota de piata, iar acum vor sa recupereze profitul pierdut, potrivit brokerilor de asigurari.

Cei mai castigati sunt soferii care au incheiat deja polite RCA pentru 1 an de zile. Ei sunt feriti de scumpiri in 2010!

Reprezentantii CSA spun insa nu au primit inca nicio notificare oficiala de la asiguratori, care sa anunte noi scumpiri.
 
"Da, sunt convins ca ar trebui sa creasca. Tariful RCA trebuie adus la un nivel astfel incat asiguratorii sa aiba si ei un mic profit, dar nici nu pot sa creasca brusc tarifele la RCA. Si daca le cresc, le cresc si ei cu 5-10%" , spune Bogdan Andriescu, presedinte Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR - asociatia profesionala a brokerilor de asigurari).

In Romania, polita RCA este mai ieftina decat in majoritatea tarilor din Uniune, insa costul reparatiilor in service concureaza cu Cehia ori Italia, de exemplu. Daca in Cehia costa 150 de euro schimbatul si manopera pentru bara unei masini de valoare medie, la noi - tariful ajunge aproape de 400 de euro.
 
Asta, in contextul in care venitul mediul al unui roman este de 5 ori mai mic decat cel al unui italian si de 3 ori mai mic decat al unui ceh!

Acest lucru face ca RCA-ul si o eventuala reparatie in service sa ii coste pe romani peste 8% din venitul pe un an, cu mult peste ce scot din buzunar strainii. 

"Un angajat care traieste din salariu, si are un buget fix, intre chirie, si cheltuieli pentru copii, o cheltuiala pentru masina e o lovitura", Constantino Nardella, manager service auto Milano.
  
Dintre toti, asiguratii vor avea cel mai mult de pierdut, in conditiile in care multi au masinile blocate in service pentru ca asiguratorii intarzie sa deconteze reparatiile.

Ultima scumpire a RCA-ului s-a inregistrat la sfarsitul anului trecut!