"Intarzierile cu platile pentru decontarea serviciilor de reparatie efectuate pe baza politelor de asigurare RCA si Casco sunt de circa 100.000 de euro per societate, iar in Romania sunt autorizate 3.000 de service-uri auto. In aceste conditii, firmele din bransa sunt obligate sa se imprumute la banci pentru a acoperi costurile reparatiilor", a declarat pentru Mediafax presedintele Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente, Vasile Ion.

Acesta a afirmat ca 80% din societatile de asigurari intarzie decontul reparatiilor peste limita legala de 15 zile. "Daca acum doi ani plata decontului se efectua pana in 20 de zile, in prezent, media de achitare este de 60 de zile", a adaugat Ion.

Cei care formeaza Asociatia Patronilor de Service-uri spun ca din cauza intarzierilor cu care asiguratorii deconteaza reparatiile 20% dintre ei au falimentat, iar 10.000 de oameni au ramas fara serviciu.

Vasile Ion a subliniat ca in legislatia specifica nu exista sanctiuni care sa penalizeze intarzierile de plata. O prima masura impotriva societatilor de asigurari si a Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor va fi mitingul de protest de luni, atunci cand si-au anuntat sosirea in Capitala sute de angajati ai atelierelor auto si zeci de transportatori.

Pe de alta parte, scumpirea politelor RCA si Casco poate majora pretul transportului de persoane si de marfa. Reprezentantii asociatiei profesionale s-au aratat nemultumiti de tarifele la politele de raspundere civila auto. "Valoarea RCA a crescut in ultimii 5 ani cu 445%", a afirmat presedintele organizatiei.