Un site din Anglia (Confused.com) a realizat un studiu vizavi de reactiile oamenilor cand asculta o anumita muzica. Opt soferi au fost testati la un drum de 800 de kilometri. Jumatate din drum l-au condus fara niciun fel de muzica, apoi au trecut prin toate genurile de muzica, de la clasica pana la heavy metal. S-a folosit o aplicatie speciala (MotorMate).

Cercetarea arata ca muzica dura (heavy metal) impinge soferul la un condus agresiv, in viteza. Din cei opt subiecti, o femeie a cedat atunci cand a ascultat hip-hop. Asta inseamna ca nu numai mesajul versurilor poate influenta stilul de sofat, ci si ritmul ori fluctuatiile sale bruste. Desi s-ar crede ca muzica clasica este cheia pentru condusul in siguranta, s-a constatat ca soferii sunt, de fapt, destul de dezordonati atunci cand asculta compozitii clasice.

Un psiholog de la Universitatea din Londra a gasit o explicatie logica: “Muzica zgomotoasa iti creste bataile inimii, iar beat-urile rapid iti dau o stare de excitatie nervoasa, care fura atentia de la drum”. Explicatia simpla este ca soferul incearca sa-si sincronizeze stilul de condus la ritmul muzicii. Pulsul normal al inimii se situeaza undeva intre 60 si 80 de batai pe minut, astfel ca pentru un mers in siguranta ar trebui alese piese la acest interval de batai.

Pe lista celor mai periculoase piese la volan sunt “Hey Mama” (Black Eyed Peas), “Dead On Arrival” (Fall Out Boy’s), „Paper Planes” (M.I.A.) si chiar „Hit The Road, Jack” (Ray Charles). In top 7 piese de „neasultat” in masina mai e „How You Remind Me” (Nickelback).

In topul celor mai sigure piese la volan sunt „Come Away With Me” (Norah Jones), Coldplay (mai multe piese), Elton John, Radiohead si Bruno Mars (Billionaire). Mars este insa si pe lista pieselor „interzise” cu „Young, Wild and Free” (piesa cantata cu Snoop Dogg si Wiz Khalifa).