Suedezii au crescut, au evoluat si s-au consacrat in piata cu siguranta de pe masini. De la airbag pana la sistemele de azi, noi de la un an la altul.

Prima oara le explica si le arata oamenilor in filmulete, apoi le pun rapid pe masinile de serie. Si au venit mereu cu ceva nou, mai mult decat concurenta germana – cea mai puternica pentru suedezi la sistemele de siguranta active si pasive.  

XC90 este masina No. 1 pentru Volvo si va fi probabil cel mai sigur SUV din lume. Noul model o sa vina cu niste dotari extraordinare inventate si aplicate pentru protectia soferului si cea a pasagerilor.

Sa le luam in ordine. “Run-off incidents” sunt situatile in care soferul “pierde” masina si ajunge inerent in décor. Sistemul de siguranta strange automat centurile, iar scaunele din materiale speciale si cu o forma desteapta reduc riscurile accidentelor la coloana.  

Alta inventie importanta si cea mai interesanta este oprirea automata la intersectii (junction brake). Cand intrati in intersectie prea mult si riscati un accident cu ceilalti din trafic, masina se opreste automat.  

Pentru cei din spate, XC90 are un sistem de alerta la oprirea brusca. Farurile spate incep sa lumineze tare si intermitent ca sa le dea de inteles celor din spate ca este o problema si ca trebuie sa franeze imediat. In acelasi timp este activata si functia “run-off incidents” care tensioneaza centurile.  

O alta masura de siguranta este limitarea puterii motorului, a cuplului la roti si franarea automata cand incercati sa schimbati brusc directia si masina pierde aderenta.  

City braking este si ea o functie importanta pe noul XC90. La viteze mici, masina opreste automat cand “recunoaste” orice tip de miscare - pietoni, biciclisti si animale. Sistemul este activ si noaptea.  

Standard, Volvo vinde XC90 cu functia de recunoastere a indicatoarelor, alerta cand sunt masini in unghiul mort, autoparcare si autodeplasare in trafic bara la bara.  

Pentru copiii mici din masina, Volvo are in dotarea lui XC90 un scaun special, care se potriveste perfect si, teoretic, protejeaza mai bine decat un scaun care nu a fost proiectat special pentru acest tip de masina.     

Deocamdata sunt doar imagini de interior cu noul XC90. Masina se lanseaza in toamna la Salonul de la Paris.