Pentru reducerea poluării şi a emisiilor de carbon, Norvegia a introdus scutiri masive de taxe, iar utilizarea staţiilor de încărcare şi parcările din centrul oraşelor sunt gratuite, în timp ce liniile pentru autobuze pot fi folosite de maşinile electrice, scrie Agerpres.

Federaţia Rutieră Norvegiană (NRF) a informat că maşinile electrice au reprezentat anul trecut 31,2% din totalul înmatriculărilor noi, de la 20,8% în 2017, şi doar 5,5% în 2013.

"Este un pas mic spre îndeplinirea obiectivului din 2025", a afirmat Oeyvind Solberg Thorsen, şeful NRF.

Norvegia şi-a stabilit o ţintă ambiţioasă, de interzicere a vânzărilor de maşini noi pe benzină şi motorină până în 2025. Datele consolidează poziţia Norvegiei de lider global în vânzările de maşini electrice per capita.

În schimb, vânzările de maşini noi pe piaţa norvegiană au scăzut cu 6,8% în 2018, la 147.929 unităţi, faţă de avansul înregistrat în ultimii ani, arată datele NRF. Anul trecut, cea mai bine vândută maşină în Norvegia a fost noul modelul îmbunătăţit Leaf al producătorului nipon Nissan.

Livrările de vehicule pur electrice au urcat cu 40% anul trecut, la 46.092 unităţi, în timp ce vânzările de maşini diesel au scăzut cu 28%, iar cele pe benzină cu 17%.