La doar o saptamana dupa ce a intrecut Ford ca valoare de piata pe bursa, Tesla a urcat cu 3,3% la inceptul saptamanii, majorandu-si capitalizarea de piata la 50,9 miliarde de dolari, scrie Mediafax.ro.

Producatorul de masini electrice a incheiat ziua valorand cu 64 de milioane de dolari mai mult decat GM. Compania cofondata de Musk a ajuns in clasamentul primilor cinci producatori la masini la nivel mondial.

In prezent, Tesla este al saselea producator de masini, dupa capitalizarea de piata, dupa Toyota Motor, Daimler AG, Volkswagen AG, BMW AG si Honda. Toyota are o capitalizare de piata de 172 de miliarde de dolari, in timp ce Honda are aproape 52 de miliarde de dolari.

Producatorul de masini electrice a anuntat, luna trecuta, ca a atras aproximativ 1,2 miliarde de dolari, cu circa 20% peste suma planificata, printr-o vanzare de actiuni si obligatiuni convertibile, inainte de lansarea pe piata a sedanului Model 3.

Compania condusa de Elon Musk a vandut 1,3 milioane de actiuni comune la pretul de 262 de dolari pe unitate, pentru care a obtinut 350 de milioane de dolari, si a atras alte 850 de milioane de dolari prin vanzarea de obligatiuni convertibile scadente in 2022.

Producatorul de automobile electrice a anuntat ca vrea sa vanda actiuni de 250 de milioane de dolari si obligatiuni de 750 de milioane de dolari.

Analistii anticipau inca de la sfarsitul anului trecut ca Tesla va atrage capital, iar asteptarile au crescut in februarie, dupa ce Musk a spus ca producatorul auto este aproape de limita capitalului.

Musk a spus ca Tesla analizeaza mai multe optiuni, inclusiv atragerea de capital, pentru a reduce riscurile inainte de lansarea sedanului Model 3, primul automobil de serie al companiei, de 35.000 de dolari, de care depinde profitabilitatea viitoare a companiei.

Musk, care este cel mai mare actionar al Tesla, cu o participatie de circa 21% in decembrie, a cumparat 95.420 de actiuni comune, pentru 25 de milioane de dolari. Cele 1,3 milioane de actiuni vandute reprezinta aproximativ 0,8% din totalul actiunilor Testa de la data de 31 decembrie.