Conform proiectului, conducatorii vehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarna in sezonul rece vor fi penalizati cu 9 pana la 20 de puncte, amenda si retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare al masinii, scrie Mediafax.

In cazul vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al celor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, masina trebuie echipata cu anvelope de iarna pe axele de tractiune si/sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

In noiembrie, oficialii au prezentat un alt proiect privind obligativitatea echiparii masinilor cu cauciuri de iarna, insa a ramas in vigoare propunerea aplicata doar transportatorilor.

Citeste si Vei plati amenzi intre 2.500 si 4.000 lei daca nu ai anvelope de iarna!

Statul va incasa 445 milioane euro din vanzarea anvelopelor

"In Romania este inmatriculat un parc de 5,38 milioane de vehicule, din care aproximativ 1,1 milioane nu necesita echiparea cu anvelope speciale (remorci, tractoare, troleibuze, mopede etc). Prevederile ordonantei urmeaza sa fie aplicate pentru aproximativ 4,28 milioane vehicule, din care 70.000 reprezinta parcul aflat in dotarea institutiilor publice, Diferenta de 4,21 milioane autovehicule care apartin diverselor persoane fizice si juridice ar reprezenta un efort de 1,85 miliarde euro, din care ar reveni bugetului de stat numai din TVA incasat suma de 445 milioane euro, ceea ce inseamnă venituri suplimentare la bugetul de stat si nu cheltuieli", se arata in nota de fundamentare.

Suma necesara echiparii parcului auto care apartine institutiilor statului a fost evaluata la aproximativ 28 milioane euro.

Masina ta are defectiuni tehnice? Ramai fara placute!

Potrivit proiectului, poti ramane fara placutele de inmatriculare daca autoturismul are defectiuni tehnice periculoare si primesti de asemenea si sanctiuni. Iar daca provoci un accident, veti plati distrugerile provocate.

Mai mult, daca ai un vehicul neomologat si blochezi drumul, suporti si costurile interventiei de degajare a drumului!