Investigatia s-a referit la problema accelerarii neintentionate a automobilelor, care a determinat compania sa recheme in service peste 10 milioane de vehicule. 

Toyota isi recunoaste acum greseala, plateste penalizarea si se va supune unei monitorizari independente, a declarat procurorul general Eric Holder. 

Grupul japonez va fi pus sub acuzare si pentru frauda. Masura va fi suspendata insa timp de trei ani, cu conditia ca Toyota sa colaboreze cu autoritatile americane. 

"Toyota a ascuns in mod intentionat informatiile si a indus publicul in eroare. Toyota a tratat problema sigurantei publice ca pe o simpla problema de imagine", a spus Holder. 

Acordul include cea mai mare amenda penala impusa vreodata unui producator auto in Statele Unite, a precizat procurorul. 

Christopher P. Reynolds, director juridic al Toyota Motor North America, a declarat ca producatorul auto si-a asumat intreaga responsabilitate pentru actiunile sale. 

Acordul are loc intr-o perioada in care si grupul General Motors este investigat pentru o defectiune la cheia de contact care a dus la accidente soldate cu cel putin 12 decese. GM a rechemat pentru reparatii peste 1,6 milioane de vehicule, la mai mult de 10 ani de la observarea pentru prima oara a defectiunii.