Daca totul decurge conform asteptarilor, acordul amiabil ar putea fi anuntat in cateva saptamani si ar pune capat unei investigatii de patru ani a autoritatilor americane, au declarat surse apropiate situatiei pentru Wall Street Journal.

Cele doua parti negociaza inca unele aspecte si eventualul acord ar putea esua, au adaugat sursele. De asemenea, valoarea sumei pe care o va plati Toyota s-ar putea schimba. Un purtator de cuvant al grupului nipon a declarat ca Toyota colaboreaza fara rezerve cu procurorii federali.

Toyota ar putea plati o suma considerabila chiar daca nu exista dovezi ca masinile care ar fi accelerat neintentionat aveau vreun defect mecanic sau electronic. Autoritatea Nationala pentru Siguranta Traficului pe Autostrazi nu a gasit defectiuni la sistemul de accelerare al masinilor suspectate si a concluzionat ca de vina in cazurile raportate au fost erorile soferilor sau covorasele masinilor, care au blocat pedalele.

Procurorii americani ancheteaza, insa, daca producatorul auto a prezentat notificari false sau incomplete autoritatilor de reglementare referitor la posibilele defectiuni, au spus surse citat de publicatia americana.

Un acord amiabil de 1 miliard de dolari ar reprezenta una dintre cele mai mari amenzi platite de un producator auto pana in prezent.

In ultimii ani, Toyota a fost amendata de patru ori, cu 66,2 milioane de dolari in total, pentru ca nu a notificat la timp autoritatile asupra unor defecte care puneau in pericol siguranta in trafic. Doua dintre amenzi au fost legate de cazul accelerarii neintentionate.

Grupul nipon a derulat in aceasta privinta unul dintre cele mai masive programe de rechemare in service din istorie, cu 10,2 milioane de masini in SUA si 12,4 milioane la nivel global.

In 2012, producatorul auto a acceptat sa plateasca 1,1 miliarde de dolari intr-un proces colectiv cu proprietari de masini care au acuzat ca suspiciunile privind defectiunile le-au cauzat pierderi prin scaderea valorii de revanzare a propriilor masini Toyota. Grupul se judeca in privinta suspiciunii de accelerare neintentionata in mai multe sute de alte procese.