Productia a fost oprita la fabrica Toyota Higashi Nihon din prefectura Shizuoka si la uzina Daihatsu din prefectura Kyoto, din cauza lipsei dispozitivelor de franare, a anuntat vineri compania nipona.

De la mijlocul lunii aprilie, Toyota a fost fortata sa opreasca gradual productia la majoritatea fabricilor sale din tara, dupa ce uzina Aisin Seiki din Kumamoto, care furnizeaza componente, a fost afectata de cutremure. In final, productia acestei uzine a fost transferata spre alte facilitati de productie.

Din cauza recentelor intreruperi, productia s-a redus cu aproximativ 80.000 de unitati, conform datelor Toyota. De asemenea, in urma unei explozii care a avut loc, in februarie, la o fabrica de otel operata de o companie afiliata Toyota, productia totala a scazut cu aproximativ 170.000 de vehicule.

Aceste pierderi de productie vor pune sub semnul intrebarii capacitatea Toyota de a-si pastra pentru al cincilea an consecutiv pozitia de cel mai mare producator auto mondial, avand in vedere ca rivalul Volkswagen profita de cresterea vanzarilor in China si Europa.

Luna trecuta, Toyota Motor Corp. a raportat un profit net record pentru exercitiul fiscal incheiat in luna martie 2016, dar a avertizat ca pentru exercitiul 2016-2017 se asteapta la prima scadere a profitului net din ultimii cinci ani ca urmare a aprecierii yenului si a opririi temporare a productiei.

In perioada cuprinsa intre 1 aprilie 2015 si 31 martie 2016, profitul net anual realizat de Toyota a crescut cu 6,4% pana la nivelul record de 2.310 miliarde yeni (21,3 miliarde de dolari), acesta fiind al treilea an consecutiv in care constructorul nipon raporteaza profituri record. In schimb, pentru exercitiul fiscal actual, Toyota se asteapta la o scadere a profitului net de 35,1% pana la 1.500 miliarde yeni (13,8 miliarde de dolari).

Anul trecut, Toyota a vandut 10,09 milioane vehicule (Toyota, Lexus, mini-vehicule Daihatsu si camioane Hino), o cifra usor mai mica decat cea din 2014, cand Toyota a fost cel mai mare producator auto din lume. Pentru exercitiul 2016/2017 Toyota are o tinta de vanzari de 10,15 milioane unitati, care nu tine cont insa de suspendarea productiei la uzinele sale japoneze dupa cutremurele din luna aprilie.